Home » Boligmarkedet » Kjøkkenhage: Fra pryd til nytte
Hage

Kjøkkenhage: Fra pryd til nytte

Finn Schjøll
Finn Schjøll
Finn Schjøll, også kjent som Blomster-Finn. Foto: Lisa Mathilde Donoghue

Det høres kanskje ambisiøst ut. Det å skulle ta en del av hagen din, og gjøre den om fra pryd til nytte. Eller det som kanskje enda verre er – å overta et hus der alt er på stell, hvor den tilhørende hagen er primærgrunnlaget til kjøpet. Likevel er det grunn til å senke skuldrene. For dette får du til.

Som med mye annet, fungerer den vanlige varianten med å ta én ting av gangen. Selv har jeg bestandig vært fascinert av de store, fine kjøkkenhagene. Såpass fascinert at jeg ikke fikk meg til å forsøke selv før jeg hadde fylt 45 år. Og jeg må si; mitt første forsøk var på ingen måte en suksess. Det fungerte rett og slett ikke. Året etter tok jeg et lite skritt tilbake, og startet på nytt i det små. Og det skulle ta hele ti sesonger før jeg kom dit jeg engang startet.

Slik gjør du

Start gjerne med en stor potte, og en pose med frø. Oppskriften er å gi plantene et miljø de trives i. Jeg fyller potten full med jord, før jeg «slår» jorda sammen. Bruk gjerne en skål, og stamp rundt så overflaten blir litt hard og blank. Legg frøene utover, og dryss litt jord over, før du stamper igjen. Vann frøene med en kanne, og bruk de minste sprederne så frøene ikke blir utsatt for en flodbølge. Tre over tynn, klar plast, og stikk 100 hull med nål, så solens stråler og dampen av vannet ikke omgjør vårt lille drivhus til en trykkoker. Det er barnepleie som alltid er det mest krevende arbeidet, men oftest også det mest morsomme.

Nå er du i gang! Les deg opp på en sort av gangen. Nettet fungerer som et oppslagsverk, så følg Moseplassen (Anne Holter-Hovind) på Instagram – hun er en stor inspirator. Lær deg også å dyrke i benk med forhøyde bed. Våren vil komme enda litt tidligere da!

Gamle glassruter. Plater av kanalplast er gode hjelpere som foredler sol og lave/høye temperatur til tropevarme. Et drivhus vil på en eller annen måte tvinge seg frem, og vil vokse fort på deg når du er bitt av basillen. Det er noe eget med de smaksrike nordnorske grønnsakene. Kortreist og bra.

Lag egen gjødsel

Organiser deg selv, og organiser hagen din. Gjør det lettvint og fint. Det finnes masse inspirasjonskilder. Lag din egen gjødsel, og bruk den flittig. Jo lenger ut i sesongen du kommer, jo større blir plantene, og mer mat vil de ha.

Alt av planterester (ikke ugress og plen), samt rester fra blomster, kan brukes. Du må jo mikse litt blomster inn, og ringblomster fungerer fint til salaten. Gå over, og fjern gule blader. Fjern også bladene og «tyvene» fra tomatene. Klipp av fallet som om det skulle vært persille du hakker. Legg det i en stor dunk med vann, og etterfyll avfallskutt. Tenk på dette for det det er. Flytende kompost – det beste planter vet om. Du kan bruke dette fra dag én, og gjødselvannet ditt blir bedre og bedre, jo flinkere du er med avkuttet.

Jeg får hele kanna oppi min dunke. Om jeg har gjester, legger jeg fersk kutt med noe blomster på vannet, så det ser fint ut. Om det lukter? Ja, det gjør det. Men det er deilig når du føler nytten. Det er ikke Dior, men heller ikke noe drit. Noe i mellom, kanskje. Frukt, bær, grønnsaker, og spiselige blomster. Dyrk det du liker. Selv er jeg en råtass på zucchini, gresskar, og agurk. Egentlig får vi til det meste, men poteter og gulrøtter er nødvendig goder å ta med. Nyt det hele, og god sommer!

Av Finn Schjøll

Neste artikkel