Home » Ditt hjem » Gjør hagen klar – det er vår!
Hage

Gjør hagen klar – det er vår!

Blomster
Blomster
Foto: Font Forlag

Når våren kommer er det tide å starte så smått med å forberede hagen. Vi spurte hageblogger Anne Holter-Hovind om tips.

Hagebloggeren Anne Holter-Hovind er utdannet arkitekt, har skrevet fugleboka «Fuglefryd», skriver om hagelivet på bloggen som hun har gitt navnet Moseplassen, og er Norges mest leste hageblogg.

– Nå går vi en fin tid i møte. En tid hvor sola begynner å varme og vi etter hvert kan være mer ute både når det kommer til rekreasjon og hagearbeid. Det første jeg gjør hver vår er faktisk å grave frem en liten bar flekk på terrassen og sette ut litt hagemøbler. Egentlig er det stort sett for kaldt enda, men innimellom har vi varme soldager, og da er det godt å kunne sette seg ut med tekoppen, smiler Anne.

Tidlige blomster

Etter hvert som det blir litt varmere, setter Anne også ut krukker med blomster som tåler en frostnatt i ny og ne. Stemorsblomster, perleblomster, snøklokker, krokus, påskeliljer og andre løkblomster er alle blomster som tåler ned mot minus fem grader. Jo lavere blomstene har vokst seg, jo mer frost tåler de, men frostperiodene bør ikke vare mer enn en par-tre dager når de er i blomstring.

– For å herde blomstene setter jeg plantene ut om morgenen og tar dem inn om kvelden den første uka. Da blir de mer robuste og tåler mer, forklarer hun.

– Plenen kan gjerne rakes tidlig på våren, men kalke trenger du neppe å gjøre i det hele tatt, med mindre du har veldig surt jordsmonn. Du bør vente med å gjødsle plenen til den har begynt å vokse, ellers renner det meste av gjødselen bort før gresset får trukket næringen til seg. Selv om jeg fjerner løvet på plenen når jeg raker, lar jeg det ligge i bedene. Det beskytter nemlig plantene litt mens det fortsatt kan være litt frost. Vintergrønne planter kan du gjerne også gi litt vann på bladene, da tørker de ikke ut på grunn av sollyset. Eventuelt kan du dekke dem til med litt strie, tilføyer hun.

Hageblogger Anne Holter-Hovind. Foto: Moseplassen/Font Forlag

Safari i egen hage

Ellers liker Anne å gå på safari i egen hage for å se etter tidlige vårtegn:

– Det gir en egen ro. Da ser jeg også etter hvor det kan være lurt å plante løk til høsten sånn at jeg får tidligblomster på de riktige stedene neste vår. Og så er det fint å få kostet vekk vinterens grus og skitt i oppkjørselen, spyle uteplassen, og i det hele tatt klargjøre hele eiendommen til en ny sommer.

Tenk på fuglene

– Jeg er også opptatt av at vi skal gjøre en innsats for fuglene våre. Mars er måneden da du kan henge opp nye fuglekasser eller rense de gamle. Fuglene flytter inn i perioden mars til mai, og du skal ikke slutte å mate dem før ungene er ute av redet. Da hjelper du dem i vårperioden som kan være ganske tøff og utfordrende med lite insekter, sier Anne til slutt.

Av Tom Backe

Neste artikkel