Home » Boligmarkedet » Ekspertene svarer: Dette må du tenke på ved kjøp og salg av bolig
Boligmarkedet

Ekspertene svarer: Dette må du tenke på ved kjøp og salg av bolig

Foto: Getty Images

Å kjøpe og selge bolig er ofte en av de største investeringene vi gjør i livet. Men hva skal man tenke på før man selger eller kjøper? Lønner det seg å pusse opp? Når kan det egentlig være lurt å bruke en kjøpsmegler? Våre eksperter gir deg sine beste tips til salg og kjøp av bolig.

Mikkel Røisland

Partner i Røisland & Co

Hva skiller Røisland & Co fra andre meglere?

Vi er et komplett kompetansehus innen utvikling og salg av nye boliger i Oslo og Viken. Vi har lidenskap for hele prosessen; rådgivning i tidligfase, erfarne prosjektmelgere som håndterer salg, spisskompetanse på nybolig-markedsføring, meglere på bruktsalg og oppgjør i eget hus. I tillegg har vi RCO ID med interiørarkitekter som utvikler interiørkonsepter og håndterer tilvalgsprosessen til boligkjøperne på vegne av utbygger.

Hva er fordelene med å kjøpe nybygg?

Vi ser at stadig flere, i alle aldere, anser nybygg som et attraktivt alternativ. Bruktboliger selges i dag til høye markedspriser, så totalprisen etter oppussing blir vel så høy som å kjøpe en helt ny leilighet som har langt bedre kvalitet. De klare fordelene med nybygg er at du får et ubrukt hjem som ingen andre har bodd i før deg. Du får det siste innen byggetekniske kvaliteter, lune og lydtette planløsninger, lave bo- og vedlikeholdsutgifter og mulighet for grønne lånebetingelser.

Hvordan ser dere for dere framtidsutsiktene for nyboligmarkedet?  

Tidsriktige boliger med høy kvalitet og sentral beliggenhet vil alltid være attraktivt. Fremtiden for nybygde boliger ser derfor lys ut. Utfordringen er dog at det reguleres for lite og tregt der folk vil bo – noe som gir et unødvendig press på det totale boligtilbud.

Røisland & Co Eiendomsmegling er et kompetansehus innenfor utvikling og salg av nye boliger. Vi selger mellom 600 til 900 boliger årlig i Oslo og Viken. Les mer på: roislandco.no

Hans Christian Espenes

Eiendomsmegler i Privatmegleren

Hva er de største fordelene for boligkjøpere ved å benytte en kjøpsmegler?

Det er flere fordeler. Dette handler om å få hjelp til å vurdere ulike boliger og hva du får mest igjen for relatert til tilstand, beliggenhet og dine personlige preferanser til din neste bolig eller hytte.

Hvis du skulle sagt en ting du anbefaler å styre unna ved kjøp av bolig?

Den største faren er kanskje å overvurdere sin egen kunnskap til å identifisere en boligs mangler.Man er ikke åpen for feil og mangler, og vet ikke hva man skal se etter. Man leser ikke takstmannens forklaring på en kritisk nok måte.

Det er nettopp her kjøperen trenger assistanse, av en som kan zoome inn og prikke inn det mest vesentlige. Når man har vært på mange visninger så orker man ikke å lese alt, en blar bare kjapt gjennom. Der kommer kjøpsmegleren inn. Vi vet hvor vi skal se, vi kan vurdere om det er noe som er kostbart å utbedre.

Hvis du skulle gitt ett råd til boligkjøper i vurderingen av en eiendom, hva ville det vært?

Det å kjøpe bolig er kanskje ditt livs største investering, og ferden til du står med nøkkelen i hånda kan være en berg-og-dal-bane av følelser. Store summer og tidspress kan også være skummelt og vanskelig. Mitt beste råd er nok å ikke forhaste seg og ha litt is i magen.

PrivatMegleren består av engasjerte og kompetanserike meglere. Når du velger Privat- Megleren, kan du også forvente mer av den megleren som bistår deg. Hvert lille steg i prosessen er tilpasset akkurat deg og din bolig.
Les mer på: privatmegleren.no.

Malin Anker-Larsen

Salgsleder / Eiendomsmegler MNEF / Partner, Nordvik Røa

Hva må man passe på å gjøre før man selger en bolig?

Når du skal pusse opp før salg kan det kan være lurt å velge en megler som kan hjelpe deg med å planlegge før du begynner. Det kan bli helt essensielt for best mulig resultat. Sammen må megler kan man utarbeide en fremdriftsplan for det kommende salget. Det er viktig å ha et bevist forhold til hvem man pusser opp for, hvem målgruppen er og hva som er salgspotensialet i gitt område. Oppussing er stort sett positivt, men ikke all oppussing fører til en høyere salgssum. 

Hva  bør man gjøre for å øke verdien før man selger?

Det avhenger av størrelsen på boligen, kjøpermålgruppen samt område. Pengebruken må stå til verdien på boligen. Er leiligheten 35 kvm får du neppe tilbake pengene om du bruker kr 350 000,- på oppgradering av bad. Er boligen derimot større kan oppgradering lønne seg. Et nytt kjøkken der prislappen er 40 000,- er generelt en god idé. Dersom prislappen er 200 000,- så må det vurderes etter samme kriterier.

Hvilke former for oppussing kan vise seg å ikke øke verdien?

Velger du å ta frem malerkost, hammer og spiker selv, så er min klare anbefaling – gjør det ordentlig! Kjøpere ønsker ikke å betale for slurvete oppussing, for deretter å måtte pusse opp på nytt.

Nordvik er eiendomsmeglerkjeden for deg som ønsker å skape et hjem du kan være stolt av, uavhengig av adresse, type bolig og beliggenhet. Nordvik har i dag 27 kontorer og mer enn 200 dyktige eiendomsmeglere. Les mer på: nordvikbolig.no.

Stian Kløfta

Administrerende direktør i Krogsveen

Fra 2022 vil alle bruktboliger ha mer omfattende tilstandsrapporter – hvordan tror du det vil påvirke prisen på boligen?

Jeg tror dette vil påvirke slik at de boligene som blir «friskmeldt» via tilstandsrapporten, vil kunne oppleve noe høyere pris. Dette på grunn av at det vil oppleves som tryggere å kjøpe denne boligen.

De boligene som har behov for mye oppgraderinger eller har dyre feil og mangler, kan rammes med lavere pris, fordi kjøperne blir bevisst på hva det vil koste å sette i stand. Men fortsatt vil «beliggenhet» trumfe en tilstandsrapport. Det er beliggenhet og type bolig stort sett folk er villig til å betale mye for.

Det vil kunne bli mer forutsigbart å kjøpe en bolig – noe som vil sikre at vi fortsatt får et stabilt boligmarked.

I 2022 spås det om renteøkning inntil én prosent – hvordan tror du det vil påvirke boligmarkedet?

Vi har gjennom hele pandemien hatt null prosent rente, så én prosent renteøkning vil nok ikke gjøre det store utslaget.

Boligmarkedet vil nok stabilere seg i 2022, og vi vil mest trolig ha en prisøkning på rundt to til tre prosent.

Det er først og fremst omdisponering av det private forbruket hos norske boligeiere som må endres for å takle én prosent renteøkning. Det er folk forberedt på og noe de aller fleste vil klare.

Med aksept for økt bruk av hjemmekontor – hvordan tror du det vil påvirke boligprisene utenfor byene?

I 2020 og 2021 har mange flyttet ut av Oslo for å kunne kjøpe større bolig til familien, og for å kunne å ha hjemmekontor utenfor fellesrom som kjøkken og stue, eller på soverommet.

Dette har i 2020 og 2021 gitt en sterk prisvekst i randsonene til Oslo, og en sterkere tolvmåneders vekst enn i Oslo nå i slutten av 2021.

Jeg vil tro at bruk av hjemmekontor vil synke og flere drar tilbake til kontorene. Når samfunnet er i full drift igjen – vil folk ha restaurant og kulturliv nærmere.

Så hypotesen er at boligprisene ikke vil øke noe mer i randsonen enn i byene fremover.

Helt siden 1975 har Krogsveen gjort det enklere og tryggere å realisere boligdrømmen. Krogsveen er din veiviser, uansett hvor du er i flytteprosessen. Med smarte verktøy, løsninger og rådgivere som gjør boligreisen din mye enklere. Les mer på: krogsveen.no.

Stian Schie

Advokat og partner i EIE advokat

Hva går endringene rundt avhendingsloven ut på?

I dag selges de fleste brukte boliger med et «som den er»-forbehold. Dette innebærer at selger i stor grad fraskriver seg ansvaret for skjulte feil og mangler ved boligen. En mulighet som blir kraftig redusert neste år. Fra 1.1.2022 trer endringene i Avhendingsloven med tilhørende forskrift i kraft. Dermed blir selgers ansvar tilsvarende større, og kjøpers mulighet til å fremme krav mot selger kan derfor anses å bli utvidet.

Hvordan vil dette påvirke kjøpsprosessen?

Det er ikke til å komme bort fra at selgers opplysningsplikt er blitt forsterket, også i den formening at det vil være lite å tjene på å holde tilbake negativ informasjon om boligen som man er kjent med. Den tidligere risikooverføringen «som den er»- forbeholdet utgjorde kan ikke lenger påberopes av selger. Hensikten har vært å skape bedre, tryggere, informasjonsflyt. Samtidig kan også kjøpers undersøkelsesplikt anses å ha blitt strengere.

Hva må forbrukere være obs på med denne endringen?

Det blir nå enda viktigere at alle boligkjøpere bruker tiden til rådighet til å sette seg så godt som mulig inn i all tilgjengelig salgsdokumentasjon.

EIE advokat skal bidra til å gjøre premium rådgivning og juridisk bistand mer tilgjengelig. Gjennom våre advokater tilbyr vi samlet kompetanse og nasjonal tilstedeværelse. Les mer på: eie.no/advokat.

Vibeke Stavenes 

Daglig leder i Proaktiv Eiendomsmegling

Hva må man passe på å gjøre før man selger en bolig?

Å bygge en kjøperprofil på den perfekte kjøperen er helt nødvendig både i forhold til hvordan man skal klargjøre boligen, hva man skal ta bilder av, hva man skal beskrive i tekstene, hvor man skal annonsere og hvordan man skal presentere den i materiellet. Man må passe på at man er helt tydelig på hva det er man skal selge- definere produktet og få frem det som er unikt med eiendommen, og alle eiendommer har noe, det kan jeg love fordi vi alltid finner det.

Hva bør man gjøre for å øke verdien før man selger?

Man bør klargjøre eiendommen og presentere den optimalt. Noen ganger er det riktig å gjøre oppussing og større endringer, andre ganger holder det med å tilrettelegge med mindre eller større interiørendringer- eksempelvis med å la en stylist komme inn og møblere eiendommen mot den kjøpegruppen man tenker vil ha størst interesse i å kjøpe eiendommen.

Hvilke former for oppussing kan vise seg å ikke øke verdien?

Omfanget og kvalitetene i oppussingen må være knyttet til hvilket segment man retter seg mot. Da snakker vi om hvor eiendommen ligger, størrelse og hvilken prisklasse vi opererer i, aldersgruppe og hvor i livet man er. Oppgraderinger, tilrettelegging, oppussing og klargjøring må være tilpasset den mest sannsynlige kjøpegruppen. Ulike mennesker opplever eiendom ulikt, har ulik tilgang på kapital og dermed vil det kun med tilpasset og balansert oppussing man får god avkastning.

Proaktiv Eiendomsmegling er en kvalitetsbasert eiendomsmeglerkjede og vi har vår hovedtyngde i landets mest befolkningstette områder. Fornøyde kunder er vårt viktigste mål og vi skal alltid være bedre. Les mer på: proaktiv.no.

Neste artikkel