Home » Boligmarkedet » Ekspertene svarer: Hvordan skal man bevege seg i boligmarkedet i dag?
Boligmarkedet

Ekspertene svarer: Hvordan skal man bevege seg i boligmarkedet i dag?

Foto: Getty Images

Hvordan gå frem for å gjøre de beste kjøpene, hva er viktig å tenke på som førstegangskjøper og hva er det viktigste når man skal selge bolig nå? Få tips og råd fra ekspertene.

EIE Eiendomsmegling Stavanger

Michael R. Myhre

Daglig, leder, eiendomsmegler og partner ved EIE Eiendomsmegling Stavanger

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå?

For å få det beste utgangspunktet for salg og øke mulighetene for å få mest mulig for eiendommen man selger, bør man som grunnregel alltid flikke litt på sårskader i vegger/tak samt male opp de rommene som trenger det. Er gulvene i dårlig forfatning kan det lønne seg å få pusset parketten også. Noen ganger lønner det seg å style boligen med nye freshe møbler som gjør at rommene kommer optimalt frem på bildene, veldig mange har overmøblerte hjem. Sterke farger er stort sett ikke å anbefale på vegger men en mer nøytral fargepalett slik at flertallet slipper å tenke at det første de må gjøre er å pusse opp huset ditt. Utvendig gjelder samme prinsippene, fjerning av mose på tak, passe på at hagen er på stell og male eller få vasket huset før bilder tas er og gode tips.

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

Bruk tiden fornuftig, begynn gjerne å gå på visning lenge før du faktisk tenker å kjøpe noe, for å orientere deg i markedet og bli klokere på hva man egentlig får for pengene i de ulike bydelene. Bruk tiden på visningen fornuftig, ikke løp igjennom fordi du har dårlig tid, men få roen slik at du virkelig er sikker på at boligen er riktig for deg. Når du du etter hvert finner drømmeboligen, så er det ikke noe poeng i å sitte på gjerdet og vente på at alle andre skal by på det før deg, by så kjapt det lar seg gjøre etter visningen, således kan man komme andre i forkjøpet som kanskje ikke har snakket med banken enda. Sett en grense på hvor mye du vil by i forkant og prøv å holde på den, det kan være vanskelig om du virkelig vil ha huset. I et godt marked som vi har i Stavanger regionen så er det fortsatt rift om de beste objektene.

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region?

Her er stikkord som egenkapital og betjeningsevne viktig. Snakk med flere banker, ikke bare eksisterende bankforbindelse. Rentenivåene i de forskjellige bankene kan variere en del. Det samme kan bankens risikoprofil, noen banker vil gi deg mer i lån enn andre, sånn er det bare. Så er det viktig å spare så mye egenkapital man kan. Skal du kjøpe din første bolig så må man prioritere. Jo mer egenkapital man har, desto lettere er det å få lån i banken. Her spiller selvsagt inntekt inn. Har man foreldre som har anledning til å kausjonere eller bli med som medeier kan det og være et fint alternativ slik markedet er nå. For noen kan det å kjøpe leilighet med en kamerat eller en venninne være en god ide, da må man bare sørge for at man har en kontrakt seg i mellom i tilfelle en av dere plutselig får behov for å selge sin del osv.

EIE Stavanger

EIE er en eiendomsmegler i Stavanger med høy lokal kunnskap som kjenner alle bydelene i Stavanger, Randaberg, Sola og Sandnes veldig godt.

Schala & Partners Eiendomsmeglig Sagene

Helene Molle

Partner og eiendomsmegler ved Schala Partners

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå?

Moderere dine tanker om pris, forsøk å glemme prisrekorden naboen fikk tidligere i år eller i fjor og vær lydhør på meglers anbefalinger om prisantydning. Det er den korrekte prisantydningen som gir høyest salgspris, mens den høyeste prisantydningen faktisk kan gi motsatt effekt. Ikke overlat noe til tilfeldighetene når boligen klargjøres for salg! Sørg for at boligen viser seg fra sin absolutt beste side til foto og om det er små oppgraderinger som kan gjøres uten at det koster en formue er det absolutt å anbefale nå som markedet er såpass selektivt. 

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

Orienter deg om salgene som gjøres i pris-segmentet og området du ser i. Du finner raskt ut hva tilsvarende boliger har gått for den siste tiden og kan derfor vurdere hva markedet faktisk mener en slik bolig er verdt i dag. Og da bør man kanskje ikke by over det om du vil gjøre et godt kjøp. Ring meglere og spør hvor mange som var på visning, var det mange budgivere og så videre? Ble den solgt etter første runde? Jo mer kunnskap man har,  jo smartere kan man opptre i en eventuell budsituasjon. 

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region?

Sørg for å ha finansieringsbevis på plass, forny det om det er i ferd med å utløpe. Ha fokus på felleskostnadene og hva de inkluderer nå som rentene er høyere. Lysforhold, planløsning og standard på spesielt bad er viktigere enn farge på vegg og interiør! Les tilstandsrapporten nøye og sett deg inn i TG2 og evt. TG3.

Schala Partners

Vårt hovedfokus er hvor fornøyde våre kunder er, både kjøpere og selgere, underveis i hele prosessen.

Nordvik Bygdøy Allé

Camilla Lindstad

Eiendomsmegler MNEF og partner ved Nordvik Bygdøy Allé

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå? 

Planlegg prosessen i så god tid som mulig. I et tøffere boligmarked er det ekstra viktig at boligen fremstår på best mulig vis. Det kan være enkle grep som et malingsstrøk, sliping av gulv, bytte skapfronter, friske opp slitte fuger på badet og selvfølgelig optimal styling av boligen, som bidrar til at din bolig skiller seg litt ekstra ut. Styling er ikke ensbetydende med å bruke en stylist, det holder ofte at man selv rydder, ommøbler og tilpasser innredningen på best mulig måte, gjerne i samråd med din megler.

Og kanskje det viktigste – hør på megleren din. Dine venner, bekjente, kollegaer og familie vil deg vel, men de har rett og slett ikke like mye kunnskap om markedet og boligsalg som en megler.  

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

Sonder markedet godt. Sjekk hva boliger du følger med på selges for, slik at du får en forståelse av verdien på tilsvarende boliger. Les salgsoppgaven grundig, helst før visning, men i det minste før man hiver seg med i en budrunde. Er det noe du er usikker på så spør megler og/eller takstmann i god tid før budrunden.

Sett deg en klar øvre grense før du deltar i en budrunde. Ikke la deg rive med, det går alltids flere tog. Boligene i Oslo går fortsatt for gode priser, så mange som ønsker å kjøpe bolig nå har potensielt en feil oppfatning av hvordan prisene og utviklingen i boligmarkedet er nå fremover. I Oslo holder prisene seg godt og det er solgt omtrent like mange bruktboliger i 2023 som i 2022, så det er på ingen måte stopp i salget.

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region? 

Markedet for førstegangskjøp/de mindre leilighetene i Oslo er fortsatt godt og det er vanskeligere å gjøre «kupp» i dette segmentet. Mange boligkjøpere har for tiden et urealistisk forhold til markedet. Boliger selges fortsatt til gode priser, så selv om man har lest at markedet er dårligere får man sjeldent disse boligene «på billigsalg».

Nordvik

Nordvik er eiendomsmegleren for deg som er mer opptatt av bolig enn andre, og som setter kunnskap, tillit og trygghet høyt når du skal selge eller kjøpe.

Eiendomsmegler 1 Jessheim

Marius Alstedt

Eiendomsmegler ved EiendomsMegler 1 Jessheim

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå?

Kontakt en erfaren megler tidlig. Bruk god tid på å planlegge salget. Prøv å få boligen til å skille seg ut fra alle de andre i markedet. Vurder om det er lønnsomt å pusse opp og/eller utbedre kjente feil og mangler/ikke omsøkte bygningsmessige forhold. Det kan være lurt å tidlig få utarbeidet en tilstandsrapport fra takstmann, som gjerne vil avdekke både små og enkle mangler, til store og kostbare feil. Vær realistisk med tanke på pris på boligen din. Nøkternhet kan lønne seg i et «kjøpers marked» og husk at du også er kjøper i samme marked.

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

Med tilnærmet doblet omløpshastighet er det mange eiendommer å velge mellom i markedet, noe som gir gode forutsetninger for et godt kjøp. Start allikevel med å legge inn et realistisk bud når du har funnet drømmeboligen din. Lave bud blir uansett avslått av selger og inviterer gjerne flere med i budrunden – som igjen kan presse prisen opp. Sett gjerne en lengre dato for overtakelse, slik at du gir deg god tid til eget salg.

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region?

Før du kan kjøpe bolig må du ha et finansieringsbevis fra din lokale Sparebank1. Husk at også husbanken kan hjelpe deg dersom du har spesielle behov. Orienter deg godt om markedet du ønsker å kjøpe i, for å en sikre deg en tryggest mulig bolighandel.

Eiendomsmegler 1 Jessheim

Du kan føle deg trygg på at vi har nødvendig kunnskap og erfaring fra nærområdet. Dette er det aller viktigste for å vurdere verdien på boligen din.

Privatmegleren Carl Berner/Rodeløkka

Amit Sharma

Daglig leder, Eiendomsmegler, Partner, PrivatMegleren Grünerløkka

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå?

For de som ønsker å selge boligen sin i markedet vi har nå, er det helt essensielt å fokusere på forberedelsene, markedsføring og realistisk prissetting. Vi anbefaler å gjøre boligen tiltalende ved å rydde, reparere småfeil og gi boligen en generell oppfriskning. Målet er å vise potensielle kjøpere mulighetene i sitt kommende hjem. Et tips er å få inn takstmann så tidlig som mulig for å avdekke feil og mangler som enkelt kan utbedres.  En nøkkelfaktor er å samarbeide med en lokalmegler som kan fastsette en realistisk pris.  Boligkjøpere tar ofte beslutninger under visningen, så førsteinntrykket er helt avgjørende.

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

I forkant av et boligkjøp bør man kartlegge ønsker og minimumskrav til boligen, inkludert beliggenhet, størrelse og fasiliteter. Fastsett et realistisk budsjett og sørg for at finansiering er på plass. Hold deg oppdatert på markedet i ønsket område og les salgsoppgaven nøye før visning. Kjøp den boligen som er rett for deg og dine behov. Kjøper du en bolig du trives i er det større sannsynlighet for at du blir boende lenger, som historisk sett vil gi deg en verdistigning. Vent på riktig mulighet, men ikke nøl når du har funnet den rette boligen!

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region?

Det beste å foreta seg er å aktivt dra på visninger og på den måten få en oversikt over hva de forskjellige typer boliger går for. Har man et begrenset budsjett, kan man fire på kravene og pusse opp etter hvert og ikke ta alt som ikke må gjøres med en gang; bo deg til i boligen. Kontakt megler på objekter som ikke har blitt solgt og gå på visning, så kanskje du kan gjøre et godt kjøp, da du kanskje ikke har konkurranse fra andre interessenter.  Å bo på Grünerløkka er en opplevelse som appellerer til mange mennesker, og nabolaget er kjent for sin unike atmosfære og karakter. Det er verdt å merke seg at prisene her på Grünerløkka er relativt høye på grunn av popularitet.

Privatmegleren

Med hovedkompetanse på Grünerløkka og nærliggende bydeler, er vi stolte over våre kunnskaper og erfaringer om din kundegruppe.

Nordvik Bjørvika

Caroline Ephraim

Daglig leder, Eiendomsmegler, Partner ved Nordvik Bjørvika

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå?

Det er å starte planleggingen i god tid før. Vi ser at boligselgere som bruker god tid på klargjøring har de beste forutsetningene for å få en god pris. Bruk god tid på å finne riktig megler, en megler som evner å lage en god strategi for din bolig, tilpasset dagens marked er en stor trygghet i disse usikre tidene. Til slutt så vil jeg si at det er lettere å oppgradere i dette markedet, men da må man også justere ned prisforventninger til sin nåværende bolig.

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

Det er flere som er usikre på om de skal kjøpe nå eller vente til ytterligere prisfall i markedet, men å time markedet og kjøpe på «bunn» er vanskelig. Det vil si at du som kjøper nå kan gjøre et kupp og unngå de villeste budrundene. Kanskje er du alene og kan forhandle med selger. Følg med på boliger som ikke blir solgt, spør megler om interesse og book en privatvisning om det har vært felles visning. Ikke vær redd for å by først og komme i forhandlinger med selger, de fleste venter til noen andre har lyst på leiligheten. Dette presser som regel prisen opp, kanskje kunne du ha fått boligen til en lavere pris.

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region?

Søkt om finansieringsbevis og kommet meg inn på boligmarkedet! Det er lenge siden det har vært så lett å kjøpe sin første bolig. Vært veldig obs på hvilke boliger som kan være lønnsomme. Nå er det viktig å sjekke borettslaget/sameiets økonomi- og vedlikeholdshistorikk. Overraskende prosjekter som kan føre til økte boutgifter kan være lurt å styre unna. De fleste bygårdene i Gamle Oslo er godt vedlikeholdt og er du usikker spør megler om fremtidige prosjekter og økonomi i borettslaget.

Nordvik Bjørvika

Vi kjenner Gamle Oslo og vet hva boligkjøperne i disse områdene er opptatt av i valget av sitt nye hjem

Nordvik Lillestrøm

Kenneth Andreassen

Eiendomsmegler ved Nordvik Lillestrøm

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå? 

2024 kommer til å bli et spennende år for boligmarkedet. Jeg tror det blir ekstra viktig med valg av riktig eiendomsmegler for din bolig. Sørg for å velge en eiendomsmegler som du har god kjemi med, og som kjenner nærområdet ditt og har solgt i ditt område. En erfaren megler kan bistå med klargjøring av boligen, valg av riktig fotograf, presentere boligen på en best mulig måte, legge en god markedsføringsplan, og ikke minst er en god forhandler.

Rydd boligen, fiks eventuelle små feil i boligen som du har utsatt og gi boligen sin beste versjon av seg selv. Tenk at den skal på ungdomsballet, så få den klar til visning! Bruk av stylist, enten hel eller delstyling kan være en meget god investering som jeg anbefaler de fleste av mine kunder. 

Til slutt er det viktig med valg av rett prisantydning i markedet. Megler bør sette en konkurransedyktig pris basert på boligens tilstand og lignende salg i området. 

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

En erfaren eiendomsmegler hjelper deg gjerne med kjøp av bolig. Eiendomsmegler kan bistå i forhandlinger og veilede deg igjennom en kjøpsprosess. Megler har også de rette verktøyene og verdifull innsikt i markedet. 

Dersom du skal kjøpe en borettslagsbolig så meld deg inn i OBOS eller lignende for å melde forkjøpsrett. Da slipper man budrunden og kan få boligen uten konkurranse. 

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region?

Ha finansieringen klar. Gå på så mange visninger som mulig for å få en god oversikt i det markedet du ønsker å kjøpe i. Følg med på hva boliger blir solgt for og snakk med en eiendomsmegler som kan bistå i forhandlinger. Som førstegangskjøper kan det være skummelt å være i budrunder, så å ha en sparringspartner kan være veldig lurt.

Vi vet hva det er verdt

 I Nordvik vet vi hva det er verdt med en trygg og effektiv salgsprosess. 

Løren og Økern Eiendomsmegling

Christer Sebbah

Eiendomsmegler og partner ved EIE Løren og Økern

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå?

Et av mine aller beste og viktigste tips er å tenke nøye gjennom valget av megler. Det er store verdier som står på spill, og nå som boligmarkedet er roligere er det desto viktigere med en megler du kan stole på og som gir deg både den hjelpen og de rådene du faktisk trenger. Neste tips er å velge megler tidlig. Det koster akkurat like mye, men du kan i stedet få råd og hjelp i flere måneder i forkant av et salg, i stedet for bare noen uker. Da får både du og megleren forberedt salget over en lengre periode, noe som kun kommer med fordeler.

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

Kjøp nå! Det er et godt råd. Markedet er roligere, så hvorfor ikke prøve å betale litt mindre for boligen du har lyst på. Det ligger flere boliger på markedet som ikke blir solgt, skaff deg derfor oversikt og prøv å få så mye kunnskap som mulig om hva boliger i det aktuelle området har blitt solgt for. I tillegg ønsker mange å gjøre et godt kjøp. Her er et godt tips å prøve å ikke bli blendet av kule møbler og styling. Let heller etter de litt «kjedelige» annonsene som faller litt bort i mengden på finn.no.

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region?

Først og fremst må man lage et budsjett slik at man vet hvor store utgifter man klarer å betjene i måneden. Her i Oslo er det populært å bo, noe som også gjør at prisene er høye. Jeg ville derfor brukt god tid på finne ut hva som er det viktigste for meg ved en bolig, enten om det er kort reisevei til jobb, marka eller andre viktige faktorer. Som førstegangskjøper er det ikke alltid lett å krysse av alle bokser på det man vil ha, så noe må nok prioriteres over noe annet. Dra på mange visninger, bruk god tid på visning og les salgsoppgavene godt så man ikke får seg noen overraskelser.

Løren og Økern Eiendomsmegling

Vi i EIE Løren & Økern kan hjelpe deg med alt fra befaring og verdivurdering til å selge boligen din.

EiendomsMegler 1 Østfold Akershus

Håkon Fossvik

Administrerende Direktør ved EiendomsMegler 1 Østfold Akershus

Hva er dine tips til de som ønsker å selge boligen sin nå?

Kontakt eiendomsmegler snarest. Kostnaden for bruk av megler er uavhengig av når vi involveres, med god tid blir vi enige om en god plan. Boligen må være klargjort for fotografering (overmøblering, personlige gjenstander med mer). Småting bør fikses, boder og loft bør ryddes, ikke nødvendigvis kostbar oppussing. Overflateoppussing eller et strøk maling kan være utslagsgivende for totalinntrykket av boligen. Avtal tidspunkt for annonsering, visning, markedsføring, boligselgerforsikring og dobbelboligforsikring (kan være fornuftig for å gjøre boligen din attraktiv i markedet). Ikke la deg friste av de høyeste verdivurderingene eller de tilsynelatende laveste provisjonene. Sjekk at alt er inkludert i totaltilbudet, om megleren legger ut for alle kostnader til oppgjøret gjennomføres og så videre.

Hvilke råd har du for de som ønsker å kjøpe en bolig nå, hvordan bør de gå frem for å kunne gjøre de beste kjøpene?

Finansiering – finn ut om du har noen fordeler mot konkrete banker, for eksempel LO-organiserte mot SpareBank1. Velg en bank med tilgjengelig rådgiver som gir deg gode råd om lånemulighet, mellomfinansiering og lignende. Megler registrerer hvilke boligønsker du har, når du har funnet riktig bolig melder du deg på visningen og vil bli kontaktet av megler for oppfølging. Sett deg godt inn i alle forhold ved boligen som vi informerer om i salgsoppgaven. Ha en tett dialog med megleren under budrunden, vær sikker på at budskjema er riktig utfylt, at det er sendt og mottatt. Ikke vent på andre budgivere, de er konkurrenter som vil være med på å dra opp prisen.

Hvilke tiltak ville du gjort om du nå var en førstegangskjøper på boligmarkedet i din region?

Avklar lånemulighet, muligheter for kausjonsavtale med mer (se også Førstehjemslån hos SpareBank1). Grundige forberedelser og involvering av bank og megler er enda viktigere siden du ofte har liten erfaring/kompetanse om relevante forhold som er viktige å kjenne til. Vurder oppussingsobjekter nøye sammen med fagfolk, de kan ofte bli dyrere og mer tidkrevende enn først antatt. Det er ikke noen grunn til å vente på at andre byr først. Som sagt over – De er konkurrentene dine om eiendommen!

EiendomsMegler 1 Østfold Akershus

EiendomsMegler 1 Østfold Akershus AS, et selskap i finanshuset SpareBank 1 Østfold Akershus

Neste artikkel