Skip to main content
Home » Boligmarkedet » Ny boliglov trer i kraft ved nyttår: Nå vil det lønne seg å få papirene i orden
Sponset

I Boligmappa samles automatisk informasjon fra håndverkere, eiendomsregisteret og nåværende og tidligere eiere. Omfattende endringer i avhendingsloven vil gjøre det mer lønnsomt enn tidligere å ha papirene i orden.

– Boligmappa er en gratis tjeneste som hjelper deg å holde orden i boligpapirene. Nå har over 650 000 nordmenn logget inn på boligmappa.no og sjekket sin mappe, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Boligmappa er koblet til eiendomsregisteret. Når en eiendom selges, vil ny eier automatisk overta eiendommens boligmappe. Dokumentasjon lastet opp av håndverkere og tidligere eiere blir derfor gjort tilgjengelig for ny eier.

– På den måten kan du se hvilken elektriker forrige eier brukte, finne kvitteringen på varmepumpa eller fargekoden på barnerommet, sier Vigeland.

Eirik Vigeland

Kommunikasjonssjef i Boligmappa

Trygg og gratis å bruke

Boligmappa er en tjeneste for alle som eier egen bolig, og koster ingenting. Men Boligmappa gjelder ikke bare huset ditt. Både hytter og leiligheter har egne boligmapper – på boligmappa.no. Boligmappa bruker BankID som innlogging. På den måten kan Boligmappa koble deg til riktig eiendom, og du slipper å huske brukernavn og passord.

Boligmappa samler data og dokumentasjon om alle bygg og boliger i Norge på ett sted. Informasjonen er tilgjengelig for eiere av bygget – når og hvor man trenger det. Les mer her!

Ny boliglov 1. januar

Den nye avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av fast eiendom, trer i kraft 1. januar 2022. Intensjonen er å skape en tryggere bolighandel med færre konflikter.

Kort fortalt, så må selgere nå dokumentere boligen bedre, mens kjøpere må sette seg grundigere inn i boligens dokumentasjon.

Vanskeligere å kjøpe (eller selge) katta i sekken

– Dette er godt nytt for alle parter. Intensjonen med den nye loven er å senke konfliktnivået og skape en tryggere bolighandel. Med mer og bedre dokumentasjon fra håndverkerne som har jobbet i boligen blir det vanskeligere å kjøpe katta i sekken, sier Vigeland.

De to viktigste endringene er:

1. Ikke lenger lov å selge en bolig «som den er», eller «as is». 

2. Det skal mye mindre til for at kjøper kan kalle noe en mangel. Den nye grensen er kun 10.000 kroner. 
(Grensen per i dag er mye høyere, på omtrent 5 % av kjøpesum. Det tilsvarer for eksempel omtrent 250.000 kroner for en bolig til 5 millioner)

Ny tilstandsrapport med dokumentasjon fra håndverkere

Takstmann, som fremover skal hete bygningssakkyndig, får en viktig rolle i å avdekke boligens faktiske tekniske tilstand. Det skal blant annet settes en tilstandsgrad for de enkelte boligdelene, slik som for eksempel badet. Om boligdelen har mangler eller er skadet, skal det angis en estimert sum for hva det vil koste å utbedre skaden eller mangelen.

Det er også en egen paragraf om dokumentasjon fra håndverkere som har jobbet i boligen:

Dersom det har vært utført reparasjoner, vedlikehold, installasjoner, ombygging eller lignende i boligen de siste fem årene, og arbeidet er utført av kvalifiserte håndverkere, skal den bygningssakkyndige be eieren dokumentere bruken av kvalifiserte håndverkere. Som dokumentasjon regnes blant annet skriftlig bekreftelse fra den eller de håndverkerne som ble brukt.

– Dette betyr at dokumentasjonen fra rørleggere, elektrikere og andre vil benyttes direkte i boligsalget. Håndverkeren vil med andre ord følge med på flyttelasset, sier Vigeland.

Boligmappa samarbeider også med forsikringsselskapet Söderberg & Partners. Deres egenerklæringsskjema brukes i over 70 prosent av alle boligsalg i Norge. Skjemaet blitt digitalt, og nå knyttes påstander om oppussing og rehabilitering med dokumentasjon fra håndverkeren som gjorde jobben – koblet direkte med Boligmappa.

Boligmappas visjon er at det skal lønne seg å ha papirene i orden. Les mer her!

Godt tiltak mot svart arbeid

Loven gir selger sterke insentiver til å dokumentere boligen sin. Det vil trolig igjen øke etterspørselen etter seriøse håndverkere.

– Det er tross alt de seriøse håndverkerne som dokumenterer. I Boligmappa settes krav til fagkompetanse, økonomi og selskapsform. Vi håper dette kan bidra til at flere velger hvitt, slik at vi får en tryggere bolighandel og et mer seriøst arbeidsliv, sier Vigeland.

– Vi tror avhendingsloven kan bli det beste tiltaket mot svart arbeid i håndverksbransjen på lenge.

Boligmappa.no

Boligmappa er boligens servicehefte. Men Boligmappa dekker også hytter, leiligheter, næringsbygg, skoler og svømmehaller. Selv Slottet har egen boligmappe!
Se din egen boligmappe på: boligmappa.no

Tekst: Boligmappa

Next article