Skip to main content
Home » Boligmarkedet » Slik gjør du badet klart før salg
Sponset

Skal du få solgt boligen din til en god pris, må den fremstå så bra som overhodet mulig. Så hva gjør du med det slitte badet fra 1970-tallet som du aldri rakk å gjøre noe med? Vil det lønne seg å pusse det opp før du selger, eller skal du la være? 

Salg av bolig er krevende. Så mange ting å tenke på, og så mange avgjørelser å ta! Hvor mye innsats og penger skal du legge inn før du selger?

Torbjørn Aamodt

Innkjøps- og markedssjef i VB Aamodt VVS i Søgne

Det evige kost/nytte spørsmålet

Når du pusser opp før du skal selge boligen din, er det viktig å være kostnadsbevisst. Du pusser jo ikke opp for eget bruk, men for å få opp den totale verdien på boligen.

Hvorvidt det vil lønne seg for deg å gjøre noe på badet er selvfølgelig avhengig av hvor omfattende arbeid det er snakk om. Derfor kan vi dele svaret på spørsmålet om kostnader i tre alternativer: 

 1. Enklere oppgraderinger uten å gjøre inngrep i selve rommet er et must før visning.
 2. Pusse opp badet med overflateendringer kan i noen tilfeller lønne seg.
 3. Renovere badet fullstendig – altså rive alt inn til kjernen og bygge badet opp på nytt – er sjelden en god investering før boligsalg.

Rørleggerkjeden VB leverer vann, varme og energi til hele Norge. Les mer her!

Totalrenovering av badet lønner seg sjelden før salg 

Det er flere grunner til at du ikke bør totalrenovere badet før du skal selge boligen din. Først og fremst er det snakk om en stor utgift som erfaringsmessig ikke betaler seg tilbake. I tillegg er det slik at mange kjøpere ønsker å pusse opp badet selv, slik at det passer til deres smak og stil.  

Sist, men ikke minst, er det ofte svært tidkrevende å renovere et bad. Dette kan føre til at salgsprosessen blir utsatt, og du får ekstra utgifter med å eie boligen lenger enn du hadde tenkt.

Foto: Vikingbad

Men det finnes selvsagt unntak fra regelen om å ikke renovere bad før du skal selge. Dersom det for eksempel er store feil og mangler ved badet, som råte og mugg, anbefaler vi sterkt å utbedre disse før salg. Slike feil kan nemlig skremme kjøpere fra å legge inn bud i det hele tatt. 

Mange boligkjøpere kvier seg for å kjøpe en bolig med et utdatert bad, fordi de vet hvor krevende et slikt oppussingsprosjekt kan bli. Så dersom du faktisk har et bad fra 1970- tallet kan det være smart å rive opp linoleumsgulvet, sjekke både gulv og vegger for fuktskader, legge ny membran, investere i et enkelt gulvbelegg og noen nøytrale fliser eller våtromsplater på vegg.  

I slike tilfeller er det viktig å sikre god dokumentasjon og garanti på alt arbeidet. Kontakt en fagmann før du starter et slikt prosjekt, slik at du får alt dokumentert fra start. 

Tips til forbedringer du kan gjøre på badet

Det er ikke alltid så mye som skal til før badet fremstår som sprekere. Her er noen forslag til forbedringer du kan gjøre uten at det krever veldig mye arbeid:

 • Male tak og lister.
 • Sette inn nytt dusjkabinett.
 • Oppdatere dusjforhenget.
 • Bytte ut overskap med store speil.
 • Male vegger og fliser. 
 • Fjerne misfarging på fliser og i fuger. 
 • Fuge på nytt.
 • Nye fronter på innredningen.
 • Skifte sete og lokk på WC.
 • Nye håndklær.

Glem for all del ikke å gjøre badet og toalettrom skikkelig rent før visning. Fjern alt av såperester, bytt ut gamle håndklær, rens sluk og vannlåser – så lukter det godt også. Flere tips og råd om oppussing og renovering av bad finner du på VB.no og VB-bloggen.

Lykke til med salget! 

Flere tips og råd om oppussing og renovering av bad finner du på VB.no og VB-bloggen.

Av Torbjørn Aamodt

Next article