Skip to main content
Home » Boligmarkedet » Slik pusser du opp boligen enkelt og billig
Boligmarkedet

Slik pusser du opp boligen enkelt og billig

Foto: Stine Skoli Ommedal

Skoli Ommedal og mannen hadde spart egenkapital i mange år for å bygge drømmehuset. Så kom Corona og alt stengte ned. Da bestemte de seg for å bygge huset selv.

– Enten kan vi bygge nå og få drømmehuset vårt, men da er vi nødt til å gjøre veldig mye selv. Ellers så må vi vente og spare mer. Da bestemte vi oss for å gønne på, sier hun.

Foto: Stine Skoli Ommedal

Jobbet etter barna hadde sovnet

Ingen av dem hadde noen bakgrunn fra husbygging, de hadde bare malt litt. Skoli Ommedal og familien bor på en gård rett utenfor Tønsberg. Det nye huset bygget de på den samme tomten som der det gamle huset stod. De leide inn snekkere som satte opp skallet på huset. Resten gjorde de selv, på kveldstid etter de tre barna, tvillinger på seks år og én på ett år, hadde sovnet.

Huset ble heldigvis ferdig, og det ble, ifølge Skoli Ommedal selv, dritfint. Prosessen har hun delt på Instagram på kontoen stineskoli. Der legger hun også ut enkle DIY-løsninger til hjemmet.

Her er Skoli Ommedals tips til deg som vil pusse opp selv.

Stue
  • Man kommer langt med litt maling. Mange syns det er skummelt å male, men det er som å vaske, det kan i hvert fall ikke bli verre.
  • Vil du bytte ut gulvet, er det enklere å legge nytt gulv enn mange tror. I det gamle huset vårt, malte jeg stua tre ganger på ett år, og fargen ble aldri slik den var i butikken. Da skjønte jeg at det var på grunn av gulvet. Gulvebelegget var gult og falmet og ødela for fargen på veggene.
  • Tak trengs som regel bare å males. Gule furutak kan bli veldig fine med litt farge.
  • Mange hus fra 80- og 90-tallet har disse fantastiske strietapetene på veggene. De er vanskelige å fjerne, og hvis man fjerner de, må man overflatebehandle veggen bak. Man kan ha is i magen og håpe at strietapet kommer tilbake på moten, eller man kan gjøre noe med det. Det enkleste er å gå over tapetet med helsparkel. Så leier man en pussemaskin, og så er veggen klar til å males.
Kjøkken
  • Har man gammel kjøkkeninnredning i gulnet furu, kan man male frontene. Skift ut knottene, og kjøkkeninnredningen blir som ny.
  • Kontaktplast er fint på benkeplaten. Det er ikke en varig løsning, men det er såpass rimelig at man kan bytte den ut når den blir slitt.
Bad
  • På badet vårt i det gamle huset, var det lyseblå mosaikkfliser på gulvet og våtromstapet med blå blomster på veggene. Jeg la ny tapet over den gamle og malte gulvflisene. Gulvet holdt seg fint i tre år før jeg måtte male over.
  • Jeg kjøpte et billig servantskap på Ikea, spraylakkerte det sort og limte på spiler. Det er både billig og det blir kjempefint.
  • På det nye badet vårt, har vi lagt de samme flisene vi har på veggene på benkeplatene.
  • Og husk gjenbruk. På Finn.no. ligger det både brukte kjøkken- og badeninnredninger og mye annet til huset.

Bitt av basillen

Skoli Ommedal har ikke tenkt å legge ned malerkosten selv om det nye huset er ferdig for lenge siden. Etter ett år hadde hun pusset opp igjen tre rom, hvorpå hun blant annet delte den nye kjøkkenøya i to.

– Heldigvis har jeg en mann som både er raus og godtroende, så jeg får stort sett holde på som jeg vil, sier hun.

Men det er selvfølgelig begrenset hvor mye man kan pusse opp et nyoppusset hus. Derfor har hun kastet seg over venners boliger, og hun har kjøpt en leilighet hun holder på å renovere.

– Jeg synes det er så gøy, og det er utrolig hvor mye man kan få til med både enkle, og avanserte løsninger, sier hun.

Stine Skoli Ommedal

Influenser og oppussingsentusiast 

Av Marte Frimand

Next article