Skip to main content
Home » Ditt hjem » Brannvesenets viktige advarsel: Du må aldri gjøre dette med skjøteledningen
Ditt hjem

Brannvesenets viktige advarsel: Du må aldri gjøre dette med skjøteledningen

Skjøteledning og grenuttak er utrolig kjekt når du har en ledning som ikke er lang nok til å nå strømstøpselet. Likevel må du tenke deg godt om og være oppmerksom når du bruker en skjøteledning eller grenuttak. Noen ting må du rett og slett la være å gjøre.

Det kan nemlig være livsfarlig.

Ifølge DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) har 25 personer omkommet av brann i Norge i 2017.

I 2016 rykket brann- og redningsvesenet ut til 8 851 branner. Av dette tallet utgjorde 35 prosent brann i bygning.

Julemåneden ser ut til å være en av de verste månedene ifølge statistikk.

Det er derfor viktig å tenke på brannsikkerheten i ditt eget hjem. Og siden vinteren aldri tar slutt her i kalde Norge, er det nok mange som trenger litt ekstra ovner og fyring i huset.

Grenuttag
Wikimedia Commons

I forbindelse med at vinteren har ført til at vi må fyre opp mer og at risikoen for brann øker, har The Umatilla County Fire District (brannvesenet i i The Umatilla County) gått ut med en advarsel på sin Facebook-side.

Skjøteledninger og grenuttak er perfekt når stikkontakten er for langt unna eller man ikke har mange nok til å dekke behovet for oppvarming. Det man skal være oppmerksom på er at det er grenser for hvor mye strøm skjøteledninger og grenuttak kan håndtere. Og hvis disse blir overbelastet, kan feilen koste deg dyrt, eller i verste fall – koste liv.

En vanlig skjøteledning takler cirka 57 bærbare datamaskiner, fire kaffetraktere, men bare to hårfønere, ifølge Vasabladet. Så det er virkelig av stor betydning hva du kobler i.

Kobler du for mye elektronikk til samme skjøteledning kan dette føre til overoppheting og i verste fall brann skriver Vasabladet.

Portabelt element
Wikimedia Commons

Når det er kaldt ute, skrur de fleste vanligvis opp varmen. Men hvis ikke det er nok, eller hvis du ikke har en peis hjemme, gjør en vifteovn eller annen ekstra fyring vanligvis susen. Det finnes mange kompakte og mobile ovner som kan varme opp rom i løpet av relativt kort tid.

Hvis du da bruker en skjøteledning eller grenuttak til dette formålet, kan det fort skje at det blir for høy belastning for hjelpemiddelet. Selv om det bare er en vifteovn eller lignende som er koblet til skjøteledningen, kan dette føre til at det blir mye varmere enn det du hadde håpet på …

Dette skrev The Umatilla County Fire District i sin advarsel på Facebook:

«Været blir kaldere, og folk henter frem sine bærbare løsninger for oppvarming. Vi vil bare minne deg på at du aldri bør koble en bærbar enhet i grenuttak. Disse er ikke laget for å håndtere så mye strøm som slike ovner trenger, og kan overopphetes eller brenne på grunn av for høy belastning. Vennligst del dette og vær forsiktig denne vinteren.»

https://www.facebook.com/Fire.District.One/photos/a.225642560794890.80680.223314494361030/2236099993082460/?type=3&permPage=1

Ifølge National Safety Fire Administration var oppvarmingsutstyr/varmeovner involvert i rundt 54.000 rapporterte branner i USA, mellom 2011 og 2015.

Så vær forsiktig, og sjekk både hva din type oppvarming/varmeovn og ditt grenuttak klarer, og at du bruker dette på riktig måte. Les alltid bruksanvisningen og sjekk at kontakter, grenuttak, støpsel og skjøteledning er i orden. De skal ikke være ødelagt/skadet på noen som helst måte – eller slitt.

Det kan stå i bruksanvisningen til elektriske peiser og ovner at en skjøteledning ikke skal brukes.

Sørg for at du har en fungerende brannalarm og røykvarslere slik at du ikke blir en av de mange som blir skadet av brann.

Shutterstock

Del denne med dine nære og kjære på Facebook sånn at også de blir oppmerksomme på disse farene

Next article