Skip to main content
Home » Ditt hjem » Bygde «walk-in»-closet under senga
oppussing

Bygde «walk-in»-closet under senga

Walk in closet
Walk in closet
Foto: Sarah Casu

Med et par lure løsninger får Håvard Dybwad plass til alt han trenger på 34 kvadratmeter. – Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Nå fungerer det fint for to mennesker og en dachs, sier Håvard om sin «walk-in»-closet i leiligheten på Sagene i Oslo.

Da han kjøpte den for noen få år tilbake var den sliten, liten og uten særlig plass til det den nye innflytteren hadde med seg. Nå har han sørget for oppbevaringsplass til alt han eier og litt til, nesten uten å la det gå utover gulvplassen.

Full utnyttelse av arealet

– Med unntak av det elektriske anlegget har jeg pusset opp mesteparten selv. Det var veldig, veldig slitent da jeg kjøpte, og det er en liten leilighet. Det var veldig begrenset med oppbevaringsplass, så jeg har fikset noen smekre oppbevaringsløsninger, forteller Håvard.

Et eksempel på det er sengen som er plassert 128 centimeter opp fra gulvet – på toppen av et oppbevaringssystem satt sammen av skap fra barneavdelingen på Ikea.

– Jeg har tatt av bakveggene på skapene, slik at det blir som et rom du kan gå gjennom. Der har jeg plass til alt som trenger oppbevaringsplass. Jeg har også laget en trapp av skuffestammer som går opp til senga, slik at jeg har oppbevaring i trappen også.

Uttrekkbar hundeseng

Og det er ikke bare under senga at Håvard har visst å utnytte plassen. I stua har han også gjort klar en seng til dachsen Vilma i bunnen av en skuff. Den trekkes ut ved behov når Vilma er på besøk. Også sittebenken på kjøkkenet kan åpnes, fylles og lukkes, og han har dekket en hel vegg med reoler. I gangen er det oppbevaring fra gulv til tak.

– Med kvadratmeterprisene som er i Oslo nå så har jeg ikke råd til å ikke utnytte all plassen, påpeker Håvard.

Romslig og stilig på få kvadratmeter

Mange må ta til takke med litt mindre leiligheter enn de ønsker seg, men det betyr ikke at du må bo hverken rotete eller uten stil. En liten leilighet kan være full av sjarm, og med litt kreative øyne kan du få mye ut av kvadratmeterne. Håvard er utdannet produktdesigner og jobber i Oslos eldste møbelforretning, A.Huseby & Co, noe som gir godt utgangspunkt ved smart innredning av liten plass. Da leiligheten skulle «shines» før innflytning var mål nummer én å finne løsninger der alt arealet ble fullt utnyttet og der alle eiendeler hadde et sted å være. I tillegg er produktdesigneren opptatt av at det skal se fint ut, og har blant annet brukt flere kombinasjoner av treverk for å sette sitt eget preg på leiligheten.

PERSONLIG PREG: Produktdesigner Håvard Dybwad er opptatt av at det skal se fint ut, og har blant annet brukt flere kombinasjoner av treverk for å sette sitt eget preg på leiligheten. Foto: Sarah Casu

Bruk takhøyden

Bor du på liten plass er Håvards råd å velge nette møbler som ikke stjeler mer gulvplass enn nødvendig.

– Liten plass betyr ikke at du ikke kan ha flotte kvalitetsmøbler.

Ellers lønner det seg altså å bruke kreativiteten. Er du på boligjakt er dessuten et godt tips å se an takhøyden når du er på visning. Om leiligheten er liten kan det å ha mulighet til å bygge i høyden være alfa og omega. En del eldre bygårder har leiligheter med god plass under taket.

– Jeg har 2.70 under taket, og det gjør jo at sengeløsningen min fungerer fint. I gangen har jeg også brukt plassen helt opp til taket, sier Håvard.

Se an behovet

Alle oppbevaringsløsningene i den lille leiligheten var dessuten ikke på plass da Håvard flyttet inn. Det viktigste ble gjort, men han påpeker at det er vanskelig å vite akkurat hva du trenger før du har fått «bodd inn» leiligheten litt.

– Jeg tenker at det er lurt å ta ting gradvis etter hvert som du ser behovene. Du klarer ikke å identifisere hele problemet før du har bodd der, sier han.

Av Trine Solberg, 

Next article