Home » Ditt hjem » Dette bør du vite om parkett
Tips og triks

Dette bør du vite om parkett

Sammen med taket utgjør gulvet den nest største flaten som du har i boligen din. Valg av materialer og fargene du velger på gulvet er derfor viktig for totalinntrykket man får av boligen. Vi har samlet 6 tips til deg som skal legge parkett hjemme.

1. Parkett eller massivt tregulv?

– Det er smart å velge parkett istedenfor et massivt tregulv. Årsaken er at parketten er krysslimt i flere lag, og da får du et gulv som det er mindre bevegelse i og som i mindre grad påvirkes av klimaet. Et parkettgulv blir også tettere, det er et miljøvennlig, naturlig produkt og det føles godt å gå på det, sier Rune Haugen som er teknisk sjef i Boen Parkett.

2. Hvilke tretyper er best?

Tidligere var det vanlig med mange forskjellige tretyper som ask, kirsebær, valnøtt, bjørk og en del eksotiske tretyper. Trenden i dag har snudd:

– Nå går det hovedsakelig i eik. Årsaken er at denne tresorten er lett å tørke, lett å forme og har en hard overflate som tåler mye. Det gjør at den passer godt på gulv. I tillegg kan den godt farges slik at den ligner på andre parkettyper og er en miljøvennlig tresort, fortsetter Haugen.

3. Hvilke overflater bør du velge?

– Overflatebehandlingen har også betydning. Gulvene kan enten lakkeres, oljes eller behandles med en spesiell og ny metode som heter Live Pure og som gjør at treet nesten ser helt ubehandlet ut, forklarer Evelyn Schedelberger som er markedssjef i Boen Parkett:

Med Live Pure får du et gulv som holder fargen lenge, som gulner lite og hvor strukturen i treet kommer veldig godt frem, dette gulvet krever ikke vedlikehold. Et lakkert gulv er også bra, det tåler mye og krever også lite vedlikehold.

– Hvis du velger et oljet gulv får du et gulv som alltid ser helt nytt ut etter at du har oljet det, men da må du være forberedt på at det krever noe vedlikehold, tilføyer Haugen.

4. Hva tåler parketten?

Parkett er laget av tre som er et naturlig materiale, derfor blir parkettgulv utsatt for slitasje uansett hvilken type du velger.

– Hvis du har et oljet gulv kan du punktvedlikeholde det der hvor du har fått slitasje. For å reparere småskader og riper finnes det reparasjonssett for både lakkerte og oljede gulv. Gulvene kan også slipes ned, men hvis du skal gjøre det skikkelig, og bruke noen som kan faget, så kan det hende at det ikke blir noe særlig dyrere å bytte parketten isteden. Overflaten blir heller ikke like god som den var fra fabrikken, forklarer Haugen.

5. Kan du legge parketten selv?

– Jeg vil si at de aller fleste som velger klikkparkett klarer å legge den selv. Velger du derimot andre produkter som skal limes og for eksempel kan legges i fiskebeinsmønster, må du bruke noen som kan faget, for det krever en god hånd.

6. Dyrt eller billig?

– Parkett kommer i flere varianter og i mange prisklasser, men husk at gulvet har mye å si for hvordan hele boligen din blir seende ut og at du vil ha et parkettgulv i veldig mange år. Derfor er det lurt å legge så mye i gulvinvesteringen at du ikke bare er fornøyd når det er nylagt, men også om fem eller ti år, konkluderer Schedelberger.

Av Tom Backe, 

Neste artikkel