Skip to main content
Home » Ditt hjem » Dette er grunnene til at du bør velge sentralstøvsuger
Sponset

Visste du at sentralstøvsugere kan installeres i både nye og eldre boliger? Med på kjøpet får du renere luft og bedre inneklima.

Når du støvsuger med sentralstøvsuger, får du ingen returluft. Det betyr at alle partikler fraktes ut av rommet og bort fra luften du puster i. 

– Under støvsuging med en vanlig støvsuger, kommer det små partikler ut av støvsugeren med returluften. Returluften virvler også opp støv i rommet, og dette støvet lander når du har avsluttet støvsugingen, sier daglig leder hos Sentralstøvsugersentret, Hege Thommesen Mürer. 

Anbefalt av NAAF

Av denne grunn er det et godt alternativ for alle, men ikke minst for allergikere, astmatikere og andre som kan få allergiske reaksjoner av støv og støvsuging. Vi drar med oss mange partikler hjem via klær og hår, og har du kjæledyr drar de pollen, gress og andre allergitriggere inn i huset. Disse partiklene legger seg i møbler, gulvtepper og kroker. Med en sentralstøvsuger får du disse ut av rommet med en gang. 

– Dette er årsaken til at Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler sentralstøvsuger fremfor tradisjonell støvsuger, sier hun.

Skjult slange

Mürer kan fortelle at det nye systemet «Hide A Hose» har blitt svært populært. Her lagres slangen i et rørsystem som legges i vegg og etasjeskiller.

– Når man skal støvsuge, trekker man slangen lett ut av veggen. Etter bruk trekker slangen seg automatisk tilbake, sier hun. 

Systemet brukes med en sentralstøvsuger av god kvalitet.

– Ved nybygg og rehabilitering bør et slik system absolutt vurderes, det gir en meget lettvint rengjøring og er en god investering som øker boligens verdi, sier hun. 

For alle boliger

Mange som bor i eldre boliger, tenker kanskje på sentralstøvsuger som noe man kun kan installere i nybygg. Mürer forteller imidlertid at det ofte ikke skal så store grep til før man også kan få installert en sentralstøvsuger i eldre boliger. En sentralstøvsuger kan for eksempel plasseres i en bod, på et vaskerom eller under trappen, og har du liten plass, velger man bare en plasseringsvennlig variant.

– Ved nybygg bør alle vurdere sentralstøvsuger, men også ved rehabilitering er det lurt å få på plass en sentralstøvsugerløsning.

Fakta

Sentralstøvsuger har vært populært i Norge i flere tiår, og mange trenger nå å få skiftet ut slanger, munnstykker og kanskje selve sugeenheten. Sentralstøvsugersenteret har stort utvalg og kompetanse for å dekke disse behovene.

Av Katrine Andreassen

Next article