Home » Ditt hjem » Gjør boligen hyggelig med begrensede midler
Tips og triks

Gjør boligen hyggelig med begrensede midler

Marianne Haga Kinder er kjent både som blogger og på Instagram. Hun har en forkjærlighet for interiør og liker å være inspirasjonskilde i sosiale medier. Vi spurte om hennes beste tips til unge som nettopp har anskaffet sin første bolig.

Marianne var tidlig ute da hun startet å blogge for elleve år siden, den gang bloggerne, i motsetning til i dag, gjerne var anonyme. Da Instagram kom så hun det som enda en ny kanal der hun kunne spre inspirasjon om møbler og interiør. I dag har hun en av landets best besøkte Instagramkontoer, @inspirasjonsguidennorge, med 141 000 følgere.

– Det har vært en fantastisk reise. Nå lever jeg av det som tidligere var en hobby og holder på med mye foto og styling innen interiør. Jeg liker veldig godt å kunne være til inspirasjon for så mange, forteller hun.

Vent med de dyreste tingene

En fellesnevner for mange unge som nettopp har kjøpt seg sin første bolig er at de har forholdsvis små budsjetter, så hva kan de gjøre for å sette særpreg på egen bolig?

– Du må vente med de aller største og dyreste oppussingsprosjektene som å pusse opp bad eller kjøkken som er de dyreste rommene. Men allikevel er det mye du kan gjøre med lite penger også. Maling er forholdsvis rimelig, du kan gjøre det selv, det gir raske resultater og ikke minst er maling en fin måte å sette sitt eget særpreg på boligen. Vi har hatt en lang periode nesten uten farger og hvor det meste har gått i grått og hvitt, men nå kommer fargene for fullt. Dersom du liker en farge på et bilde eller på klærne dine kan du ta det med til malingsbutikken, så blander de din helt personlige farge, sier hun.

Hvis kjøkkenet egentlig trenger renovering, men budsjettet ikke strekker til, kan det også være en mulighet å få frontene spraylakkert, eller male dem selv, skifte en slitt benkeplate, eller bytte fliser over benken. Tiltak som er mye rimeligere enn å totalrenovere.

Noe personlig og noe hyggelig

– Jeg syns også at det er veldig hyggelig hvis du tar vare på noe som viser hvem du er eller hvor du kommer fra. En gammel stol som har vært i familiens eie i mange år for eksempel. Å bruke noen kroner på skikkelig kjøkkenutstyr og gode kjøkkenmaskiner er også smart, særlig hvis dere er samboere, da bruker dere penger på noe som virkelig kan bringe hygge og holde dere sammen.

– Glass, bestikk og dekketøy er det mange som kjøper fra Ikea, men det er nok hyggeligere å finne et servise som du virkelig er glad i og har lyst til å spare på. Da kan du begynne i det små med noen få enheter av de aller viktigste tingene og ønske deg mer til jul og bursdager.

Helhet, balanse og detaljer

– Tenk litt på helheten i boligen slik at de tingene du skaffer passer sammen. Det bør også være balanse mellom romstørrelsen og størrelsen på møblene. Og helt til slutt: Du kommer veldig langt med hyggelig belysning og grønne planter i stua, noen krydderplanter på kjøkkenet, og et par fargeglade håndklær på badet, avslutter Marianne.

Av Tom Backe, [email protected]

Neste artikkel