Andre Bjerke sa det ganske enkelt; «Hermed hyller jeg uten forbehold våren som det eneste effektive middelet mot snø!» I mars er det ifølge metrologisk institutt  vår. En lunefull og rampete måned, men når det kribler i fingrene og sola varmer, da er tiden inne!

Stressfrie områder

Gartnerne Veronika Nauf Steinsholt og Glenn Morten Martinussen ved Nordic Garden i Vestfold, er entusiastiske rådgivere for hvor du kan starte når sola får litt tak og søte vårtegn dukker opp på bare flekker.

– Hage, terrasse eller en balkong er ren rekreasjon. Stress er det nok av, og nettopp her skal du slappe av og gripe de gode øyeblikkene. Lag en huskeliste og nyt den gode følelsen av å huke av etterhvert. Det du ikke får gjort i år, kan vente. Nyt våren, smiler Glenn Morten.

Mars er det flott måned for å fjerne døde planter, rydde opp, klippe ned stauder og ta bort beskyttende granbar.

– Det gir bed og krukker, luft og nytt liv. Også hekker, frukttrær og bærbusker kan beskjæres på denne tiden, sier Glenn Morten.

En kickstart

Planter kan ikke leve kun på vann, men trenger også næring. Glenn Mortens råd er å gi dem en kickstart, med gode organiske blandinger som hønsemøkk, kumøkk, og kompostert jord.

– Er det fortsatt tele i jorden, legg et lag på toppen og bland ned i eksisterende jord så godt som mulig, sier gartneren.

– Ikke kjøp sommerblomster i mars, det er trist når blomsterdrømmen dør en frostnatt. Smør deg med litt tålmodighet. På trappa og balkongen kan du pynte med  stemorsblomster. Norskproduserte og akklimatiserte planter, som for eksempel selje, gyvel og vintergrønne busker kan plantes tidlig om våren, sier Glenn Morten

Start i vinduskarmen

Mens du venter på frostfrie netter kan våren starte i vinduskarmen. Gartner Veronika Nauf Steinsholt elsker å forberede våren inne.

– Det er så mange spennende frøtyper. Ta deg en inspirasjonstur til et hagesenter og bruk tid på å lese bak på frøposene. Mange typer frø kan ikke kjøpes som ferdige planter, og det er skikkelig gøy å dyrke fram egne blomster og grønnsaker. Kjøp et minidrivhus og tjuvstart sesongen. Bruk så- og kaktusjord, og vann forsiktig Jeg har en forkjærlighet for agurker. De er enkle å få til, vokser fort og smaker sommer, sier hun.

Også blomkål, brokkoli, og fargesprakende løvemunn kan trygt såes inne i mars.

I mars kan du begynne å forberede ved å så planter inne. Foto: Nordic Garden

La det spire og gro

Karse, fra å være et frø til å havne på brødskiven, tar en uke og inspirerer barna.

– Fra jord til bord er fantastisk. Alt du trenger i tillegg til frø er en tallerken eller skål, litt bomull og vann, sir Veronika.

Prøv noe nytt og la deg inspirere, få livgivende impulser, det er jo en ny vår.

– Spør og grav på hagesenteret. Det er derfor gartnerne er der. Hage, terrasse, potter og blomster er ren terapi. Vær litt vågal, unn deg selv litt blomsterluksus og prøv noe nytt, sier gartnerne.