Home » Ditt hjem » Slik tar du vare på boligen din
vedlikehold

Slik tar du vare på boligen din

hus
hus
Foto: NORDBOHUS

Tar du vare på din nye bolig fra den dagen du får nøklene, sparer du både tid og penger i det lange løp. Her er våre tips til hvordan du best ivaretar boligen din.

Sesonghjul – sjekk riktig ting til riktig tid

Hver sesong har sine utfordringer, og vedlikehold er viktig året rundt. Sjekk boligen både vår, sommer, vinter og høst. Slik oppdager du potensielle skader i tide, og kan bearbeide og fikse det som trenger det.

– Vinteren har helt andre krav til vedlikehold enn det vår og sommer har, og da er det lurt å ta en sjekk ved hvert sesongbytte, poengterer Stian Moursund, markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus.

Utsatte flater

Det er ingen hemmelighet at vi bor i et land som kan være utfordrende værmessig, og som stiller ekstra krav til god kvalitet på valg av materialer. Boligen skal tåle både ordentlig ruskevær, snø og sol. Derfor er vårt første råd å sjekke utvendige utsatte flater.

stian-moursund

Stian Moursund

Markeds- og kommunikasjonssjef i Nordbohus

– Sol er også her i nord noe som setter sine merker på boligen. Derfor er det lurt å vaske boligen oftere enn når du skal male huset. Husk også å sjekke områder som hyppig er utsatt for fukt med tanke på både snø og regn. Hvis man i tillegg passer på å bruke riktige produkter når man vasker og renser, blir resultatet best mulig, og du opprettholder kvaliteten på huset, sier Moursund.

Les mer: Fasadevask – Slik vasker du huset utvendig

Grunnmuren

Grunnmuren på en ny bolig vil ikke være preget av slitasje de første årene, men tidens tann vil føre til behov for vedlikehold. Der bakke og grunnmur møtes er det fuktig, og da er det viktig å sjekke tilstanden jevnlig – helst hvert år.

– Sopp og algevekster trives godt i fuktig miljø, og dette er det greit å ha et øye på gjennom året. Muren bør også få seg en jevnlig vask på samme måte som fasaden.

God luft er viktig

Et godt tips er å lufte i huset året rundt. For å forhindre heksesot og dårlig inneklima, er det i tillegg lurt å sjekke luftekanalene i vegger og grunnmur. Disse må være åpne og i god stand for å fungere optimalt, og hvis det ligger blader og rusk i veien som kan stoppe gjennomstrømning, bør dette fjernes.

– Sjekker du samtidig at ventilnettingen er hel, er du sikker på at skadedyr ikke kommer på besøk. I tillegg må man selvsagt kontrollere ventilasjonsanlegget og følge anvisningene for bytte av filter, avslutter Moursund.

Av Kathrine Krane, Bennett Reklamebyrå

Neste artikkel