Skip to main content
Home » Ditt hjem » To av fem vil pusse opp
Sponset

Brorparten av våre oppussingspenger går til kosmetiske oppgraderinger. Men med eldre hus og mer nedbør er det mange boliger som trenger mer enn nye malingsstrøk.

I 2019 brukte nordmenn svimlende 83 milliarder kroner på oppussing. Mye tyder på at vi brukte enda mer i koronaåret 2020. Forbrukstall fra SpareBank 1 Østlandet viser at folk på Østlandet brukte nesten 40 prosent mer på oppussing i koronaåret enn året før. Penger brukt på byggevarer økte med nesten det samme, og forbruk på møbler økte med 14 prosent.

Og vi gir oss ikke. I en ny undersøkelse Respons Analyse har gjennomført på vegne av vårt forsikringsselskap Fremtind, oppgir to av fem nordmenn at de planlegger å pusse opp de neste årene.

– Skal du pusse opp eller bygge på, anbefaler vi å prioritere tiltak som gjør at huset tåler fuktigere klima og mer nedbør. På den måten kan vi, og våre barn og barnebarn, fortsatt ha hus som det går an i å bo i, i mange år fremover, sier forsikringssjef Kjetil Nyborg i SpareBank 1 Østlandet.

Forsikringssjef Kjetil Nyborg i SpareBank 1 Østlandet. Foto: SpareBank 1 Østlandet

Les mer om hva dere bør tenke på før dere setter i gang med oppussingen

Unngå skader fra vær og vind

Men hele seks av ti oppgir at de i liten grad er bekymret for om huset tåler mer nedbør, fuktigere vær og varmere klima. Bare 16 prosent oppgir at de i stor grad er bekymret for dette. I samme undersøkelse svarer samtidig tre av ti at de i stor grad tenker på miljø og bærekraft når de skal pusse opp hjemmet sitt.

– Vi gjør lurt i å klimatilpasse våre egne hus og hjem, ikke bare bruke penger på å få det til å se bra ut. Klimatilpasning betyr rett og slett å forebygge skader forårsaket av vær og vind. Husets tekniske stand er også viktig hvis du en gang skal selge det, sier Elisabeth Landsverk, privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet.

En undersøkelse Prognosesenteret har gjennomført for Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) viser at to av tre som har pusset opp enebolig eller småhus de siste tolv månedene, malte innvendig. Kun én av tre utførte tiltak som hevet standarden og den tekniske kvaliteten, som å skifte vinduer, drenere, etterisolere, bytte tak eller ytterkledning.

Dyrt å utsette vedlikehold

– Vi har hyppige kontroller og servicer på bilene våre. Det gjør at vi oppdager feil tidlig og har trygge biler på veiene. Vårt råd til huseiere er at de gjør det samme med boligen – det blir fort dyrere om du utsetter nødvendige oppgraderinger og vedlikehold, sier Landsverk.

Elisabeth Landsverk, privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet. Foto: SpareBank 1 Østlandet

Såkalt slitasje og elde, ofte i form av gamle og slitte rør både inne og utenfor huset, er årsaken til mange skader. I tillegg avslår eller avkorter forsikringsselskapene flere skadesaker på grunn av manglende vedlikehold eller håndverkerfeil.

– Vi ønsker derfor å hjelpe våre kunder med å gjøre nødvendig vedlikehold og forebygge skader, som gjør det både tryggere og billigere på sikt. Noe kan folk gjøre selv, og noe trengs det fagfolk til, sier forsikringssjef Nyborg.

Les mer om hva dere bør tenke på før dere setter i gang med oppussingen

Ti råd for smartere oppussing

I en ny vedlikeholdskalender på bankens nettsider er det samlet gode tips for klimatilpasning av bolig. I kalenderen finner man også Direktoratet for byggkvalitets ti råd for smartere oppussing.

— Vi er opptatt av å heve nordmenns kunnskap om oppussing og hvilke grep de bør ta når de likevel skal pusse opp. Den gjennomsnittlige eneboligen i Norge er fra sent 70-tall og bygget etter andre kvalitetskrav og annet regelverk. Det betyr at mange norske boliger er klare for å bli oppgradert. Med våre oppussingsråd blir det enklere for boligeiere å ta smarte valg under oppussingen, sier senioringeniør Ingunn Marton i Direktoratet for byggkvalitet.

Mer ekstremvær på nye steder

Forsikringsbransjen har siden 2008 utbetalt 30 milliarder kroner i erstatning for skader på bygning og innbo som følge av mer ekstremvær. Fremtind har de siste tre årene registrert nær 25.000 vannskader forårsaket av ekstrem nedbør blant forsikringskundene i SpareBank 1 og DNB. Disse skadene har en estimert erstatningskostnad på om lag 720 millioner kroner.

Men mer nedbør og fuktigere klima påvirker i svært liten grad folks valg ved oppussing. Kun fire prosent av de som bor i enebolig eller mindre hus oppgir at de ønsker eller har behov for å pusse opp slik at boligen tåler mer nedbør og ekstremt vær.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen om klimatilpasning skal gi et bilde av hva nordmenn er mest bekymret for angående klimaendringer og egen bolig. Den ble gjennomført i uke 4 2021 av Respons Analyse for SpareBank 1 og DNBs forsikringsselskap Fremtind. Antall respondenter var totalt 1173 personer over 18 år, og dataene er vektet på kjønn, alder og geografi.

Av SpareBank 1 Østlandet

Next article