Skip to main content
Home » Ditt hjem » Utebelysning viser hjemmet ditt fra sin beste side
Sponset

Torfinn Klungland i EL-PROFFEN gir tips og råd om utebelysning – hvordan kan du på best mulig måte belyse hjemmet uten å gå i fellene?

— Det viktigste er å holde seg til indirekte lys så langt det lar seg gjøre. En lampe med en direkte synlig lyskilde vil i mange tilfeller fungere mot sin hensikt da den kan virke blendene. En annen viktig ting å tenke på er å unngå lysforurensing, som vil si at du bruker for mye lys og at du vinkler lyset ut i løse luften. Bruk lamper for å lyse opp et tre, en fin murvegg eller annet du ønsker å belyse, sier Torfinn Klungland, fagansvarlig for belysning i EL-PROFFEN.

Bruk eksperthjelp

Han mener at planlegging av utebelysning er viktig som i de fleste andre sammenhenger, og at man skaper de beste løsningene i samsvar med en elektriker.

— Hvert prosjekt har sine egne utfordringer og sine egne løsninger, så god kommunikasjon mellom huseier og elektriker er viktig. Hvilken stil du vil ha, hvilken farge du vil ha, og hva som er planen for de forskjellige uteområdene er ting elektrikere kan hjelpe deg med å besvare dersom du ikke har tenkt gjennom det på forhånd. Det er også svært viktig å planlegge i god tid.

Torfinn Klungland

Fagansvarlig for belysning i EL-PROFFEN

— En elektriker vil også sørge for at riktig type kabel, kabelforlegning og koblinger er forsvarlig utført. IP-graden, som sier noe om hvor vanntett et produkt er, må vurderes i henhold til bruk av plassering av utstyr, og her er det mange feller å gå i. En elektriker har erfaringen med hva som må gjøres, og kan komme med tips og innspill til løsninger, slik at man unngår disse fellene, sier han.

Les mer om hvordan du kan skape stemning med rett utebelysning her

Unngå for mye lys

Klungland sier det er mange som ofte bruker for mye eller for kraftig lys ute, og at det er mange som tror man må kompensere med kraftig lys fordi det er mørkt ute.

— I realiteten er det helt motsatt. I de fleste tilfeller er det best med flere lamper som heller gir litt mindre lys enn få lamper som gir godt med lys. Mange velger også å bruke fasadelys med «opp og ned-lys» på en måte som lyser opp detaljer du egentlig ønsker å skjule. Lampen kan i flere tilfeller stå for nære gesimskassen og lyse opp objekter som lager forstyrrende skygger på bygningen.

— En utebelysning som er fint og gjennomtenkt utført vil vise bygningen eller uterommet fra sin beste side. Et hus til flere millioner burde eksempelvis bli vist frem ordentlig og være fremhevet slik det fortjener. Ved bruk av utebelysning vil også effekten gjøre inneområdet større dersom du belyser hagen eller terrassen, sier han.

Av Andreas Aguilera Myrvold

Next article