Home » Ditt hjem » Våre seks beste hagetips for en vellykket sommerhage
Hage

Våre seks beste hagetips for en vellykket sommerhage

Sommerhage
Sommerhage
Foto: Getty Images

Blomstrende bedd og grønnt gress er noe av det som hør sommeren til. Men hvordan får du en slik hage? Gartnerene Veronika Nauf Steinsholt og Glenn Morten Martiniussen fra Nordic Garden gir deg tips til hvordan du skaper din egen drømmehage.

1 Gjødsling:

Ved å gjødsle så tilfører vi plantene næringen de behøver, slik at de kan vokse seg store og fine gjennom hele sommeren. Ved tilføring av næring gir det sunn vekst, bedre motstandsdyktighet ved sykdommer og rik blomstring. Vi anbefaler og gjødsle gjennom hele sesongen slik at du får mest glede av dine planter!

2 Jord:

Velg alltid en jord som inneholder god næring. Kompostert jord er en klar favoritt hos oss og er veldig fin å bruke både i bed og krukker, samt at den holder godt på fuktighet og næring. Husk på at jorden er grunnpilaren for god vekst. Ikke vær redd for å spørre din nærmeste gartner i ditt hagesenter for gode råd og tips om jordtyper til ditt formål!

3 Vanning:

Jevn fuktighet er viktig igjennom hele sesongen, for å skape god vekst, knoppdannelse, blomstring og rikt med nektar og pollen til humler og bier. En skikkelig tørke kan sette dine planter sterkt tilbake, så husk å avtale med dine gode naboer om vanning i sommerferien.

Tips! Vann om kvelden eller morgenen slik at vannet ikke fordamper, men plantene får det vannet den behøver.

4 Kjøkkenhage:

Følelsen å kunne nyte hjemmedyrket salat og tomater fra egen hage har aldri vært så trendy som nå. Med pallekarmer som dyrkningsbed og potter med krydder og grønnsaker kan selv de som ikke har stor hage ha gleden av å spise kortreist mat fra egen balkong. En av vårens nyheter er Potato-pot en potte der du lett kan dyrke dine egne poteter og høste underveis til middagen. På 1-2-3 kan du spise grønnsaker fra din egen lille grønnsaksfabrikk! Ta gjerne med ungene ut i hagen, de elsker å være med for å hjelpe og utforske.

5 Bier og insekter:

Vi mennesker kan fort glemme det nære og kjære som skjer i våre egne hager. Opplevelsen av å se bier summe rundt i blomsterbedet, besøk av flotte sommerfugler og marihøner som kryper opp et gress strå. Alt dette gir oss gode hageopplevelser, samt at vi opprettholder det biologiske mangfoldet i hagen. Vi hageeiere kan tilrettelegge for bier, sommerfugler og insekter ved å henge opp et insektshotell eller så og plante blomster som bier og insekter liker ekstra godt. Husk da å plante forskjellige blomster slik at du har blomstring fra tidlig vår til sen høst.

6 Hagefest:

Hagen skal nytes! Vi mennesker har alt for stort fokus på alt som skal gjøres, slik at vi glemmer å nyte de små øyeblikkene i hagen. Heng gjerne opp en hengekøye og nyt en god bok utover sommerkveldene. Dekk et langbord i hagen, tenn grillen og be inn naboer og venner til en hagefest. Samvær og hygge er viktig å sette pris på lange gode sommerdager. Hagen er et naturlig og godt samlingssted!

Gartnerene Veronika Nauf Steinsholt og Glenn Morten Martiniussen fra Nordic Garden. Foto: Nordic Garden
Neste artikkel