Skip to main content
Home » Ditt hjem » Vask huset før vinteren
Ditt hjem

Vask huset før vinteren

Foto: Shutterstock

Vinteren nærmer seg med stormskritt, og snart er det for sent for årets fasadevask. Mange tror at fasadevasken kun kan utføres om våren, men visste du at sol og varmt vær faktisk ikke er de beste forholdene for en fasadevask?

En fasadevask gjøres ikke kun for at huset skal se rent og pent ut, det er også svært viktig for å vedlikeholde fasaden. Når du skal gjennomføre fasadevasken, er værforhold noe av det første du bør sjekke. Mange blir overrasket over at sol og varme ikke er noen fordel for vasken. Sol innebærer at vannet fordamper og at vaskemiddelet tørker inn. Fasadevasken passer best om våren, men også hlsten, når det er kjøligere, mindre sol og litt fuktig. Velg også helst da en dag som er overskyet: Det mest gunstige er at det er litt vått og fuktig. Så lenge du gjør vasken før frosten kommer, er høsten en ypperlig tid for vask.

Hvilket utstyr skal du benytte?

Mange henter raskt frem høytrykkspyleren når de skal rengjøre fasaden på boligen. Det er imidlertid ikke gunstig. Faktisk er det anbefalt at du ikke bruker høytrykksspyler da dette kan skade maling og underlag. Treverket kan bli ødelagt og vannet kan komme seg inn steder det ikke burde. En fasadevask vil i de aller fleste tilfeller virke forebyggende med tanke på fuktskader. Da er det selvsagt svært uheldig om man i stedet forårsaker fuktskader ved bruk av høytrykksspyler. Bruk i stedet hageslangen, og skyll alltid ovenfra og ned. 

Dersom du likevel vurderer det slik at en høytrykksspyler er mest hensiktsmessig, anbefales det at du har god avstand til veggen. Stå minst 30 cm unna og ikke bruk høyere trykk enn 75 bar. 

Når det kommer til vaskemiddel, anbefales det at man benytter et middel som er tilpasset boligens malingstype. Denne typen vaskemiddel er skreddersydd for jobben, samtidig som de er ekstra effektive mot skitt og fett som samler seg på veggen over tid. Husk å lese bruksanvisningen på produktet, og benytt en god vaskekost tilpasset fasadevask.Det lønner seg at man gjennomfører fasadevask en gang i året. Tenk på alt ytterveggene utsettes for gjennom et langt år, som regn, snø, vind, pollen og forurensning. Alle disse tingene vil tære på veggene dine, øke sjansen for fuktskader og senke fasadens forventede levetid. Med en fasadevask kan du i stor grad forebygge skader og slitasje.

Next article