Skip to main content
Home » Ditt hjem » Visste du at eggeskall kan brukes til å gjøre hagen din vakrere?
Ditt hjem

Visste du at eggeskall kan brukes til å gjøre hagen din vakrere?

Før i tiden pleide jeg alltid å kaste eggskall i søpla med en eneste gang, men nå i senere tid har jeg innsett at det er ganske dumt.

Eggeskall kan faktisk gjøre ganske mye – skallet har en del viktige funksjoner. Så gjennom å spare på skallet til senere bruk, kan man faktisk få nytte av det og bruke det i hagen sin.

Det er nesten blitt slik at eggeskall har blitt noe av det aller viktigste for de som er opptatt av en fin hage.

Nå står våren for tur, og flere av oss har begynt å bevege oss ut i hagen for å pusle litt. Derfor kan dette tipset om 9 måter du kan bruke eggeskall på, være akkurat det du trenger.

Bla deg gjennom listen nedenfor og del gjerne videre til vennene dine etterpå, slik at også de kan begynne å spare på eggeskall.

Bildekilde: Shutterstock

1. Næringsstoffer i jorda

Eggeskall brytes fort ned – og kan tilføre mange næringsstoffer til jorda. Blant annet sprer skallet verdifullt kalsium og andre mineraler. Om du har tilstrekkelig mange knuste skall, så kan det faktisk se riktig så lekkert ut i tillegg!

2. Drenering

Ved å grave ned eggeskall i bunn av plantene dine kommer jordens dreneringsevne og luftcirkulation øke. Dette fører til at planene dine har det bedre. Tenk bare på å bytte ut gammelt eggeskall med nytt eggeskall innimellom.

3. Blomstrende tomater

Tomat, aubergine og paprika kan noen ganger lide av kalsiummangel, noe som fører til at de råtner fra festet. Et tips for å unngå dette er å strø knust eggeskall i jorden rundt selve planta, noe som kommer til å forebygge problemet.

Bildekilde: Shutterstock

4. Slipp snegler, mark og ormer

Et klassisk husmorstips er å spre eggeskall ut rundt vekster, blomster, bedd og andre steder i hagen – gjerne også rundt hele tomta di. Da holder både snegler, mark og ormer seg borte – siden de ikke liker å passere skallet. Alt dette uten å måtte kjøpe noe stoff mot sneglene, kan det bli bedre?

5. Holder rådyr borte

Akkurat som med tips nummer fire, kan du holde rådyr borte ved å spre eggeskall rundt i hagen din. Rådyr liker ikke lukta av eggeskall – og kommer derfor til å slutte å spise på dine vakre planter!

6. Som små potter

Når du skal sette frø kan eggeskall faktisk gjøre seg perfekt som små potter. Skyll skallet, legg dem i en kartong i vinduskarmen og tilsett jord og frø. Da får plantene ekstra kalsium. Når det senere er på tide å plante dem i hagen, så er det bare å sette «egget» i sin helhet i jorda, siden skallet er nedbrytbart. Tenk bare på å lage et lite hull nederst, slik at røttene får plass.

Bildekilde: Shutterstock

7. Fuglemat

Småfugler liker knust eggeskall fordi det inneholder mye kalsium. Og når fuglene samler seg i hagen din, så gir det flere positive effekter – de holder en del insekter borte i tillegg til at de er flotte å se på!

8. Balanserar pH-verdien

Jordens pH-verdi kan påvirke fargen på blomstene – for eksempel på hortensia, som blir blå av sur jord og rosa av basisk jord. Om du har sur jord og vill balansere opp pH-veriden, så kan et fiffig knep være å bruke eggeskall.

9. Kompost

Hvis du har en komposthaug, glem ikke å tillføre eggeskall. Husk bare at du bør knuse skallet først, da det gir best effekt.

Bildekilde: Shutterstock

Med disse tipsene kan du faktisk minske avfallet og hjelpe hagen din samtidig – bedre blir det ikke!

Glem ikke å dele tipsene videre til vennene dine, slik at de også kan dra nytte av de positive egenskapene eggeskall har.

Next article