Home » Kjøkken og bad » Et oppholdsrom med plass til fellesskap og gjester
Kjøkken og bad

Et oppholdsrom med plass til fellesskap og gjester

Interiørdesigner Lene Halse Hornemann har forvandlet en tidligere psykologisk klinikk i utkanten av København til et moderne, levende og varmt hjem – hvor kjøkkenet uten tvil er et av favorittrommene.

Opprinnelig nektet Lene å se huset da mannen hennes viste henne bilder av den tidligere klinikken. Nå har hun, sammen med familien, forvandlet det røde mursteinsbygget fra 1915 på 400 kvadratmeter, fordelt på fire etasjer, til et hus med masse leverom, flotte arkitektoniske detaljer og et sort kjøkken med et underspilt markant uttrykk med gjennomgående åremønster.

Matlagingen ble til kvalitetstid

Lene, som også er innehaver av Multiform Design Center i Lyngby nord for København, slo sammen tre små rom for å skape det kjøkkenet hun har i dag. Da de fjernet linoleumsbelegget på gulvet, åpenbarte de opprinnelige gulvplankene seg, og da den forsenkede himlingen på kjøkkenet ble tatt bort, fant hun en gammel gipsstukkatur. Som en kontrast til disse originale detaljene, står den markante, sorte kjøkkenøya, hvor Lene, mannen Hans og barna tilbringer mye tid sammen.

– Vi er en familie som elsker å stå på kjøkkenet og lage mat sammen. Vi har alltid vært flinke til å invitere barnas venner på middag, men da må de også hjelpe til. Derfor er vi glad vi har en stor kjøkkenøy hvor man kan arbeide fra alle sider, forteller Lene.

Kjøkkenøyen er ment å være en skulptur – derfor er både sokkel, bordplate, vask, kokeplate og andre elementer svarte. Kokeplaten er planlimt for å unngå kanter og oppmerksomhet.

– Noe av det vakreste ved kjøkkenet er den planskårede fineren i sort eik, som sømløst strekker seg fra dør til dør. Det er håndverket og kvaliteten som skaper dette vakre møblet, forteller interiørdesigneren.

PÅ KJØKKENET: – Vi er en familie som elsker å stå på kjøkkenet og lage mat sammen. Vi har alltid vært flinke til å invitere barnas venner på middag, men da må de også hjelpe til. Derfor er vi glad vi har en stor kjøkkenøy hvor man kan arbeide fra alle sider, forteller Lene. Foto: Multiform


Skjulte hvitevarer

Utover det, var det viktig at hvitevarene kunne skjules bak skapdørene – både Gaggenau-ovnen og dampovnen, kjøleskapet, samt oppbevaring. På den måten kan et funksjonelt kjøkken forvandles til en vakker stue uten synlige hvitevarer.

– Derfor er også kjøkkenviften gjemt i bordplaten, så den kan skjules når den ikke er i bruk. Vasken er fullintegrert i kjøkkenplaten som er laget av sten, med en 45 graders helling. Denne er sort, så den er ikke dominerende, forteller Lene.

Personlig og funksjonelt

Lampene er kjøpt på en reise til Amsterdam, og har tidligere blitt brukt som belysning på en stasjon.

– Det «råe» i lampene understreker det fine i håndverket – disse kontrastene skaper en spenning. Bordplaten er lett børstet Nero Assoluto, og er «bløt» i overflaten. Alle skuffer går på servo – det er elektriske skuffer som gir en perfekt funksjonell betjening.

Kjøkkenet til Lene er fra Multiforms design «Form 2», som er selve essensen av minimalisme og eleganse. Mens formen er ny, er kvaliteten og verdiene de samme som kjennetegner Multiforms klassiske «Form 1»-kjøkken.

Av Ingvild Heia, 

Neste artikkel