Skip to main content
Home » Kjøkken og bad » Planlegger du å pusse opp badet? Dette bør du tenke på
oppussing

Planlegger du å pusse opp badet? Dette bør du tenke på

Interiørarkitekt Linda Steen, som er kjent fra Superoppusserne på TV3, gir deg sine tips om hva du skal tenke på hvis du planlegger å pusse opp badet.

– Hvis du skal pusse opp badet må du være innstilt på å bruke fagfolk. Våtrom er ikke noe som amatøren bør prøve seg på, for badet må bygges opp i henhold til gjeldene forskrifter og det er spesielt viktig at membraner og fall til sluk er utført korrekt. Prøver du å gjøre ting selv kan du risikere å få avkortet forsikringen hvis du får en skade. Rørleggeren skal levere en sluttdokumentasjon som viser at alt på badet er utført forskriftsmessig, da har du alt på det tørre dersom uhellet skulle være ute, sier Linda Steen, som i tillegg til å være en av Superoppusserne på TV3, er grunnleggeren av Scenario Interiørarkitekter og kjent fra Superoppusserne på TV3.

Det dyreste rommet

Når vi pusser opp badet vil vi ofte modernisere og utvide eksisterende bad. Badet er det dyreste rommet vi pusser opp, og det er særlig grunnarbeidene som koster mye. Har du anstrengt budsjett, bør du prøve å benytte eksisterende plassering på sluk, avløp og toalett.

– Det er ikke så lett å spare penger på badet, og det er derfor viktig å velge gode materialer og løsninger som vi liker. Her i Norge har vi ofte fokus på å velge en rimelig flis, og glemmer at flisprisen utgjør en veldig liten del av totalkostnaden. Imidlertid går det an å velge bort de aller dyreste løsningene. Husk at baderommet skal vare i veldig mange år, så da er det jo fint å velge løsninger som du blir fornøyd med også når det har gått noen år, sier Steen.

Lag en plan

Det er lurt å starte med å lage en god planløsning når man skal gå i gang med å pusse opp badet. Først og fremst må du se hvor mye plass du har til rådighet og hvilke behov badet skal dekke – liker du å synke ned i et deilig badekar eller foretrekker du en romslig dusj?  Har du generelt dårlig lagringsplass bør du prøve å få plass til skap, og hvis du ikke har separat vaskerom må du planlegge en god løsning for vaskemaskinen.

– Jeg syns ofte det blir fint å bygge inn vaskemaskinen i et skap eller å sette den i en nisje så den ikke gjør så mye ut av seg, forklarer Steen.

Om du skal ha badekar eller dusj – eller kanskje begge deler,  legger dette viktige føringer for hvordan plassen kan utnyttes, det samme gjør det om du gjerne vil ha en eller to servanter.

– Hvis du bruker håndverkere som er spesialister på bad, kan de ofte hjelpe deg med planløsningen og hvor mye plass du må ha til de enkelte elementene på badet.

Hyggelig og praktisk

Badet skal fylle en del praktiske funksjoner, men det skal også være et rom der det er trivelig og delikat å oppholde seg. Mange ønsker seg en skikkelig spafølelse.

– Nå er vi ferdige med en lang periode der et bad skulle ha fliser eller våtromsplater på alle veggene. I dag har vi fått mange nye materialer å velge mellom, blant annet fine malingskvaliteter som tåler vann. Da kan vi enklere lage variasjon og skape mer spennende løsninger, forteller Steen.

Belysning er også veldig viktig på badet. Det må være godt generelt lys i tillegg til lamper som lyser rett på ansiktet, slik at sminke og barbering kan utføres uten at lyset lager skygger.

– Det finnes speil med innfelte lyslister som gir god belysning til ansiktet, dette kan også løses med vegglamper, spotter eller pendler hvis disse er riktig plassert. Den aller beste plasseringen er på hver side av speilet – eller direkte på speilet hvis dette er veldig stort – lyset bør være i ansiktshøyde og fra begge sider. I dag er det mange som i tillegg velger egne sminkespeil som både har innebygd lys og forstørrelsesglass. Jeg liker at lyset på badet kan dimmes, slik at du kan lage ulike atmosfærer. Badet skal være et hyggelig sted å oppholde seg – i mange år, du bør derfor lete etter de gode løsningene og velge kvalitet – det er ikke nødvendigvis det samme som å velge det aller dyreste, avslutter Steen.

Next article