Home » Kjøkken og bad » Rengjør komfyren: 6 effektive triks mot skitne ovner
Kjøkken og bad

Rengjør komfyren: 6 effektive triks mot skitne ovner

Keramiske kokeplater har ofte to eller fire kokeplater akkurat som vanlige komfyrer, men da er fordelen denne «glassplaten» som gjør det en god del enklere både å rengjøre og bruke.

Nyere typer komfyrer skal ikke bare spare energi, de skal også være lette å rengjøre. I hvert fall ifølge produsentene.

Men det er ingen tvil om at kokeplatene dine må tåle en hel del: Vannet til potetene koker over, fett og olje treffer platene og annet søl som kommer fra matlagingen er et faktum for de fleste av oss. Det gjelder kanskje å være litt forsiktig dersom man ikke er spesielt glad i å vaske.

Dette er selvfølgelig noe bransjen vet om, derfor finnes det utrolig mange vaskemidler på markedet som kan brukes for å vaske, rense og pusse. Det er stort sett ikke noe galt med disse, sånn rent bortsett fra ta de koster en hel del.

Og ettersom du kan oppnå samme effekt med neon enkle ingredienser du allerede har på kjøkkenet ditt, så tenkte jeg å tipse deg om de 6 mest effektive metodene som får din komfyr til å skinne som ny.

Se nøye på tips nummer 5!

1. Sitronsaft

Sitronens syre fungerer ikke bare mot kalk, men også mot bakterier. Dessuten kan det gi en ny glans til din komfyr.

Press ut litt sitronsaft og legg på kokeplatene, eller så kan du skjære en sitron i to halve og gni disse mot de møkkete områdene. Tørk deretter med en våt klut og til slutt tørker du ordentlig, til det blir helt tørt.

2.  Eddik + bakepulver

Var kasserollen med pastavann for liten eller glemte du bort potetene? Denne løsningen er perfekt for halv-vanskelige flekker på platene. Du trenger:

  • Eddik
  • Bakepulver
  • Oppvasksåpe
  • Klut

Hell eddik over komfyren, legg deretter på bakepulveret. Fordel blandingen utover med en klut du har dyppet i varmt vann. La blandingen få virke i noen minutter. Hvis du har tid, kan du gjerne la det stå over natten. Deretter kan du enkelt fjerne det igjen med kluten!

Pinterest

3. Lag en sjø

Hvis de brente matrestene viser seg å være veldig vanskelige å få vekk, hell litt vann på komfyren. På sidene av ovnen er kanten ofte forhøyet, slik at du kan danne en liten «innsjø» som er 1 til 2 millimeter dyp.

Hell bakepulver rundt platene, kok opp vann og hell på. Da vil nok alt smusset løsne seg.

Deretter skraper du områdene forsiktig med for eksempel stålull.

Pinterest

4. Sukkerbiter

Det høres kanskje merkelig ut, men noen bruker faktisk sukkerbiter til å få vekk det som har brent seg fast på kokeplatene.

Det beste av alt? Det fungerer og de fleste av oss har det allerede i skapet.

5. Avispapir, aske og vann

Sammenkrøllet avispapir, aske og vann kan gjøre underverker om du har ringer av brente merker på ovnen.

Ta det våte papiret og hell på den grå asken. Da blir det kjempeenkelt å rengjøre glasset! Deretter kan du bruke klut eller avispapir til å tørke rent glasset igjen.

Pinterest

6. Tannkrem

Du kan også teste å smøre inn overflaten med tannkrem.

Hvis overflaten/kokeplatene er veldig møkkete, kan du la tannkremen stå en stund og deretter gni litt igjen. Tørk ordentlig av med varmt vann og vips så har du en skinnende ren komfyr!

Pinterest

En ren komfyr gjør at hele kjøkkenet ser fint ut, rent og ordentlig. Med disse 6 tipsene får du det kjempefint uten dyre produkter med masse kjemikalier.

Har du noen bra tips selv? Del gjerne på Facebook!

Neste artikkel