Home » Kjøkken og bad » Ti tips til hvordan du dekker et fint festbord
Tips og triks

Ti tips til hvordan du dekker et fint festbord

Foto: Franciskas Vakre Verden

Det er gøy å gjøre noe som er litt utradisjonelt når det kommer til borddekking. Derfor har jeg laget dette bordet i sort og gull. Her får du mine beste tips til å dekke et fint festbord.

1. Fargeskala: Det lønner seg å velge én fargeskala og holde seg til den når det gjelder pynt, lys, servietter, blomster og lignende. Her er bordet dekket i sort og gull med grønt som tilbehør.

2. Naturen: Bruk gjerne ting fra naturen når du pynter. Det er rimelig og skaper en jordnær og uformell stemning. Gran er perfekt for vinterstemning. Det sier vinter mer enn noe annet, og så lukter det godt. Her har jeg brukt gran som er lagt utover bordet som en lang dekorasjon.

3. Levende lys: Det er ekstra fint å blande ulike typer levende lys, som her hvor jeg har brukt både kubbelys i gull og telysholdere i sort og gull. På enden av bordet har jeg brukt helt vanlige små grantrær. Det lukter godt med ekte gran og det er med på å skape en hyggelig ramme rundt bordet. Lysene bør alltid være under oppsyn.

4. Peisen skaper stemning: Det er koselige med fyr i peisen, men hvis du ikke har peis, kan du lage en illusjon av en peis ved å sette flere kubbelys sammen på et fat. For eksempel i et hjørne av rommet.

5. Gjestene må kunne se hverandre: Det er fint å bruke blomster og kandelabrer, men husk at gjestene må kunne se hverandre. Det kan derfor være en fordel med flere lave buketter i stedet for én stor. Lag gjerne en litt lav, men bred bukett til midten av bordet, og noen mindre på sidene. Eller lag en lang dekorasjon som her, av gran, julekuler, kongler eller lignende.

6. Uformell, men samtidig høytidelig stemning: Gjør det gjerne fint, men sørg samtidig for at du beholder en hyggelig og uformell stemning. Pynt gjerne litt uhøytidelig, sørg for godt med stearinlys, og ha litt rolig musikk i bakgrunnen. Da er du sikret en god stemning. Det er også fint å bruke litt overraskende elementer, som disse dyrefigurene. Det gjør borddekkingen mer uformell og spennende og gjestene får noe å prate om.

7. Enkle og rimelige linservietter: Det kan være dyrt å kjøpe ferdige linservietter. Rimelige kjøkkenhåndklær kan derfor være et godt alternativ.

8. Bordkort: Noen trives bedre sammen enn andre. En liten bordplan kan derfor være en god idé for å beholde gleden.

9. Utradisjonelt: Som duk har jeg her brukt en indisk sari – et noe utradisjonelt valg til en norsk høytidsfeiring. Men det rikt dekorerte stoffet gir en fin og uhøytidelig stemning. Indiske sarier kan kjøpes på eBay for et par hundre kroner for hele seks meter, med hånddekorerte motiv, det er derfor også en rimelig løsning. Søk på «vintage sari» – da finner du mange flotte stoffer.

10. Ta med omgivelsene: La gjerne pynten fortsette utover bordet. Ved å holde seg til de samme fargene både i borddekkingen og i pyntingen ellers i rommet får man en harmonisk helhet.

Fakta
Franciska Munck-Johansen har Norges største interiørblogg, Franciskas Vakre Verden. Her deler hun inspirerende tips og idéer om interiør og borddekking. Hun er også vinner av Kakekrigen og deler mange gode kakeoppskrifter. Franciska jobber som interiørfotograf og stylist, og vant i år Vixen Influencer Awards i kategorien interiør. Franciska er også medarrangør av Gullfjæren Interiør Awards.

Av Franciska Munck-Johansen 

Neste artikkel