Skip to main content
Home » Kjøkken og bad » Tips til deg som skal pusse opp kjøkkenet
oppussing

Tips til deg som skal pusse opp kjøkkenet

Har du planer om å pusse opp kjøkkenet ditt? Interiørarkitekt og kjøkkenplanlegger Birgit Solbakken gir sine beste tips til hvordan du planlegger ditt drømmekjøkken.

Å ha en helthetlig plan før man begynner å pusse opp er veldig viktig. Der kunne mange spart seg for mye plunder, heft og utgifter i etterkant.

– Jeg ser stadig flere unge par som kjøper et gammelt hus de vil pusse opp. Som regel er spesielt kjøkkenet gammelt, og må skiftes ut. I tillegg er det ofte et ønske om å få et større kjøkken/allrom ved å fjerne eller endre på vegger. Da er det lett å ta ned feil vegg, dersom man ikke ser resten av huset som en helhet, sier Solbakken.

Lag en god plan

Hun mener at funksjoner som klesvask, klestørk, oppbevaring av ting og tang er viktig å tenke på allerede i starten.

– Har man det tungvint i hverdagen vil man jo aldri ha tid til å hive seg i sofaen eller kokkelere god mat på et nytt, fint kjøkken. Da står man nede i en trang kjeller med klesvask. Støvsugeren er plassert et sted man aldri orker å hente. Eller klærne må tørkes på stativ i stua, foran TV, så da får man ikke sett på yndlingsprogrammet, forteller hun.

Kjøkken/stue før og etter oppussing. Foto: Birgit Solbakken

Få hjelp av en ekspert

Hun anbefaler alle å ta kontakt med noen som kan hjelpe til med å se helheten før man starter å rive, for eksempel en interiørkonsulent eller interiørarkitekt. Da kan helheten vises i plantegninger slik at alle funksjoner blir dekket. En interiørkonsulent eller -arkitekt vil kunne hjelpe til med å vise tegninger og visualisere før og etter en vegg blir åpnet.

– Jeg pleier å si at det er et stort puslespill som må pusles, og alle brikkene bør passe inn før man starter. Alle familier har ulike brikker som må passe inn, og alle hus har ulik utsikt eller innsyn og solforhold som også må ses i en helhet.  Først da ser man hvor kjøkkenet/allrommet bør være plassert. Kjøkkenet kalles jo «husets hjerte» og det er jo helt sant, sier kjøkkenplanleggeren.

Tenk på helheten

Mange er for ivrige etter å få pusset opp kjøkkenet og få hengt opp TV-en.

– I etterkant dukker problemene opp, og plutselig ser man at solen er på den andre siden av huset, at utsikten er fin, og man tenker «så dumt å ikke kunne sitte og se den». Og «oi, så rotete det ble i den lille gangen uten garderobe», avslutter Birgit Solbakken.

Av Emma Wirenhed

Next article