Home » Livet på hytta » Halvor Bakke: Finn hyttestemningen i det naturlige ekte
Livet på hytta

Halvor Bakke: Finn hyttestemningen i det naturlige ekte

Vurderer du å pusse opp hytta? Avhengig av beliggenheten, la deg inspirere av enten skogen, fjellet eller sjøen, råder TV3s interiørkjendis, Halvor Bakke. På den måten kan du oppnå en hytte som glir i ett med terrenget og du kan feriere mer i pakt med naturen.

– Beliggenheten bør legge føringer for valg av interiør og eksteriør. For eksempel å velge et kritthvitt kjøkken på en fjellhytte, henger sjelden på greip, sier interiørekspert Halvor Bakke, fra  TV3-serien «Eventyrlig oppussing».Før du setter i gang med oppussingen, bør du derfor tilbringe tid på hytta under de årstidene du kommer til være der mest. Se etter farger og materialer i naturen. Sett deg inn i stedets historie og kjenn etter hva du trenger av komfort for at det skal bli din “helligdom”. Et «moodboard» av inspirerende bilder, teksturer, fargepaletter og beskrivende ord kan være nyttig å lage underveis.

I pakt med omgivelsene

Mens klassisk gammeldagse hytter tåler mer stæsj, bør moderne stramme hytter nesten ikke inneholde noen ting. Hytter ved sjøen kan gjerne være lyse, lette og ledige, mens de på fjellet krever noe dypere og mørkere. Generelt, enten det er på hytta eller hjemme, går trenden mot mørkere farger.

– At mørke farger gjør små rom mindre, er en myte. På skogshytta mi i Minnesund er ingenting hvitt, ikke engang tallerkenene. Gulvene er malt grønne og tak, vegger og kjøkken svart. Hytta er mørk og lun, uten at det virker depressivt av den grunn, sier Halvor.

På fjellet tilbringer vi mest tid om høsten og vinteren. Dra omgivelsene inn med dempede høstfarger i rust, plomme, lyng og oransje. Bruk naturlige materialer og gi gammel panel nytt liv med ett strøk beis.

– Oppussing blir lettere og mer overkommelig med beis. Lag et spennende uttrykk ved å beise enten vegger eller tak, begge deler blir ofte for mye, og mal for eksempel dører og karmer i en annen farge, sier Halvor.

Flombelysning er ubehagelig og spotter i taket sjelden fint. La stearinlys gjøre hovedjobben med belysningen og spe heller på med noen gode leselamper der du sitter mye.

DIN INDIVIDUALISTISKE STIL: Ikke vær så opptatt av trender, men følg heller magefølelsen etter hva du liker. Er dét dyreprint, folklore, skinn og strikk er det innenfor så lenge tingene har tilknytning til stedet der hytten ligger. Her på Ousterøy valgte de hengende benker til spiseplassen. Foto TV3.

Lei av overflod

Hyttetrendene svinger ikke like raskt som trendene hjemme, men det betyr ikke at dine beste- og oldeforeldres stil er den som fortsatt gjelder.

– Selv om du har overtatt hytta fra tidligere generasjoner, har du retten på din side til å gjøre den til din egen med ting som betyr noe for deg, sier Halvor.

Fra de overdådige hyttene som ble bygget på 90- og begynnelsen av 2000-tallet, beveger vi oss nå tilbake til det mer primitive.

– Fremfor hytter i klynge på store hyttefelt – med hellebelagte utearealer, flislagte bad og innlagt vann og strøm – ønsker vi nå mer bortgjemte steder uten gateadresse, sier Halvor.

Det finnes utallige dusjløsninger for hytter uten innlagt vann, gasstoaletter som ikke krever avløp og solcellepaneler som kan tilføre strøm.

Skipperhuset er fra Hvaler, hvor teamet fra «Eventyrlig oppussing» har gjort klart til vielse. Foto: TV3

Ikke en lagerplass

– Ikke fyll opp hytta med en hel masse ræl, ting du ikke får brukt hjemme, men likevel ikke vil gi bort. “Hyttemadrass” er et uforståelig begrep, om tynnslitte skumgummimadrasser. Etter en lang arbeidsuke ønsker du vel ikke å reise til hytta for å sove dårlig, sier Halvor.

Velg heller komfortable møbler og plasser dem i god avstand fra hverandre og veggene. Du trenger ikke de største møblene, med mindre du har en gedigen hytte.

– Det er ingen som dør av litt luft. Sofaen bør stå minimum femten centimeter fra veggen eller gjerne midt i rommet, sier Halvor.

Planlegg besøk av venner og familie i flere porsjoner. Kvalitetstid med noen få er viktigere enn å få plass til alle på en gang.

– Tolv sengeplasser når du bare har sofaplass til fire er misforstått. Jeg har sett mange tilfeller av hytter hvor vertene sturer alt for mange inn på et rom, hvor man så vidt kommer inn på soverommet, og nesten dør av oksygenmangel om nettene, sier Halvor.

Av Helene Jakobsen, 

Neste artikkel