Home » Livet på hytta » Hvor skal drømmehytta ligge?
Livet på hytta

Hvor skal drømmehytta ligge?

Hvilket område er det aller best å ha hytte i? Det spørsmålet er ikke så lett å besvare, men hva som avgjør hvilken plassering vi anser som best, har en del fellesnevnere nesten uansett hvor vi er i landet.

Vi spurte Tone Cecilie Krange, som gjennom sitt arbeid som segmentsjef for hytter i DNB Eiendom har god greie på hva som avgjør våre valg om hvor hytta skal være:

– Det er veldig individuelt hva slags preferanser folk har, men vi ser allikevel at det er mange fellestrekk i hvordan folk tenker. Når det kommer til valg av en konkret hytte er det to ting som rager aller høyest og som blir ansett som aller viktigst, og det er utsikten og solforholdene. Men det er altså etter at man allerede har funnet området som hytta ligger i. For å finne selve området, er reisevei noe av det viktigste. De fleste, enten de bor i Oslo, Trondheim, Bergen, Bodø eller Tromsø vil helst ha hytte i rimelig kjøreavstand fra der de bor til vanlig. Og vi ser nok at kjøpsinteressen synker i takt med antall mil. Etterhvert som kjøreturen forlenges utover to timer, synker interessen enda raskere, sier hun.

Hytte på fjellet eller hytte ved sjøen?

Utbudet av hytter er langt større i innlandet, eller på fjellet, enn det er langs kysten. Prisnivået på hyttene på Hvaler, Tjøme, Kragerø og nedover Sørlandskysten er dessuten høyt:

– En hytte i sjøkanten, eller med sjøutsikt, i disse områdene er en uoppnåelig drøm for de aller fleste av oss, for i mange tilfeller snakker vi da om investeringer i mangemillionersklassen. Det er også en grunn til at stadig flere heller velger hytte på fjellet isteden. Disse hyttene har også oftere et større bruksområdet siden fjellet har mye å tilby hele året. Hytta i skjærgården er hyggelig om sommeren. Om vinteren derimot kan det bli langt kjedeligere der enn på en hytte til fjells, fortsetter hun.

Løypenett og skimuligheter

Store løypenett med preparerte løyper og nok snø er også blant de tingene som står høyt oppe på ønskelistene til potensielle hyttekjøpere.

– Ellers er det ofte interessene som avgjør. Bor du i riktig kjøreavstand og liker raske nedoverski, så velger du aller helst steder som Hafjell, Kvitfjell, Hemsedal eller Oppdal. Er du derimot aller mest opptatt av gode langrennsløyper kan for eksempel kanskje Sjusjøen være midt i blinken.

Topdestinasjonene

– Vi ser imidlertid at noen av de aller største og populære hyttedestinasjonene er Hemsedal, Trysil, Hafjell, Kvitfjell og Hovden. Allerede i dag er dette store hyttedestinasjoner, men alle disse er også i ferd med å vokse betydelig. Det snakkes om at det vil komme et sted mellom to og fire tusen nye hytter eller leiligheter på alle disse stedene. Derfor er det her, og på noen destinasjoner til, at den største fremtidige veksten i nye hytter vil komme.

Hytter over hele landet

Det går nesten ikke an å tegne noe kart og rangere de beste hytteområdene i Norge. Trenden er at vil ha en hytte som ikke er for langt unna der vi bor.

– En annen ting som også avgjør hyttevalget er hva slags standard vi vil ha. Hvis den skal ha helt moderne standard, så blir den gjerne liggende i et hyttefelt. Men det finnes mange naturperler med både skiløyper og fiskevann til en rimeligere penge hvis du klarer deg med utedo og velger bort innlagt vann og strøm. Da kan du også finne steder hvor du ikke har naboer, så det er mange valg og mye å tenke på, men også mange muligheter, smiler Krange.

Av Tom Backe, 

Neste artikkel