Skip to main content
Home » Livet på hytta » Ikke glem vedlikeholdet på hytta
Livet på hytta

Ikke glem vedlikeholdet på hytta

Kontinuerlig vedlikehold er viktig hvis du vil holde hytta i god stand. På et ubebodd sted kan små problemer raskt vokse seg store.

Vi nordmenn elsker hytteferie, og mange av oss velger å kjøpe egen hytte i løpet av livet. Ofte ligger de litt unna hjemmet vårt, og selv om vi fikser og ordner mens vi er der, kan det være ting som trenger vedlikehold etter lengre perioder uten hytteturer.

Ta kontroll

– Det er viktig å ikke forsømme hytta. Små ting blir raskt til et dyrt prosjekt om du ikke følger opp, og det kan dreie seg om alt fra malejobber til overvokst vegetasjon, sier Otto Robsahm, kjent fra programmet Sinnasnekker`n.

Han mener det er smart å ta en runde hver gang du er på hytta.

– Pass på at du har kontroll på alle deler av hytta. Er det lekkasje, er det malt tilstrekkelig og er det tett slik at ikke små kryp kan komme inn og skade hytta, sier han.

Små problemer vokser

Problemer oppstår ifølge Robsahm raskt dersom man ikke følger med på elementer som kan trenge oppfølging.

– Normalen er at hytteeiere ikke følger opp tettheten på hytta. Manglende vedlikehold vil raskt få fatale følger med alt fra råte og mugg til uønskede kryp, sier han.

Rådet er derfor å sjekke at alle åpninger er stengt og påse at alle elementer blir ivaretatt så raskt som mulig. Før ting eskalerer i feil retning.

– Når du ser noe som ikke er optimalt, er det viktig å ta kontroll med en gang, for normalt vil små vedlikeholdsområder bli store da hytta ikke er bebodd, sier han.

En liten sprekk er nok

Musebesøk er hytteeierens store skrekk, og dessverre et ganske vanlig problem.

– Mus er svært tilpasningsdyktige, og de finner det minste av mat som de kan overleve på. Mus vil også forsøke å finne innganger til varme steder, så påse at alle sprekker og hull er tette. Dyrene kan gjøre stor skade og vil kunne komme inn om det er seks millimeter hull – nesten uansett hvor åpningen er, sier han.

Sørg for å fjerne alle matkilder, selv om du ikke tror dette er mat mus liker. Kjenner de lukten av mat, vil de uansett forsøke å komme seg inn.

Kjøp feller

Noen ganger kan musen likevel finne veien inn, og da er det om å gjøre å bli kvitt dem igjen så fort som mulig.

– Får du mus på hytta, er dagens metode for bekjempelse å sette ut feller. Gift er per dags dato blitt ulovlig. Det finnes flere varianter av feller, men mest effektive er automatiske feller som fanger mange mus og hindrer at stammen formerer seg, sier Robsahm.

Dette krever at du tømmer fellen når du er på hytta, men fellen vil kunne fungere over lengre tid selv om du ikke er tilstede.

En liten sjekkliste fra Sinnasnekker`n:

  • Pass alltid på at taket er tett.
  • Påse at alle sprekker er mindre enn seks millimeter for å holde krypdyr ute.
  • Ha alltid oppdatert maling på treverk og mur.
  • Vær kritisk til at alle vedlikeholdselementer er oppdatert.
  • Sørg for gode låser på alle vinduer og dører.
  • Sjekk at pipen er i god stand.
Next article