Skip to main content
Home » Livet på hytta » På vidda med Lothepus
Livet på hytta

På vidda med Lothepus

Leif Einar Lothe, bedre kjent som Lothepus, opplevde det store gjennombruddet da han gikk seirende ut av Farmen kjendis i 2017. Lothepus har en travel hverdag, men liker godt å være på hytta når han først har tid.

Til daglig har 48-åringen, som bor på Rogdo i Ullensvang, en travel hverdag. I ukedagene leder Lothepus sin egen entreprenørbedrift med åtte ansatte. Bedriften har spesialisert seg på anleggsmaskiner, boring, sprengning og graving. I helgene blir det mye reising, siden han til stadighet sier ja til nye oppdrag som musiker og sanger over hele landet. Lothepus har også gitt ut albumene Sallaren og Cowboyhjarta i henholdsvis 2009 og 2014. I tillegg har han gitt ut en bok om seg selv, og lansert ulike alkoholprodukter.

– Det er veldig mye som skjer hele tiden. Derfor blir det ikke så mye tid til å dra til hytta, og det er nok søsteren min som bruker den aller mest, forteller Lothepus.

– I fjor hadde hun 150 døgn der oppe, tilføyer han.

Utenfor allfarvei

Hytta ligger på et sted som heter Hansbu, omtrent midt i Hardangervidda nasjonalpark. Skal du hit må du belage deg på å ta bena fatt, for turen inn fra nærmeste vei tar 8 til 10 timer til fots.

– Om vinteren kan vi bruke snøscooter, hvis ikke går det også an å komme dit med hest, helikopter eller traktor, smiler Lothepus.

Ny hytte – enkel standard

Med en slik plassering, midt på Hardangervidda, sier det seg selv at denne hytta ikke har fasiliteter som strøm, innlagt vann eller kabel-TV.

– Nei, hytta er forholdsvis ny, siden den ble bygd i 2014, men standarden er fortsatt enkel. Den er på cirka 40 kvadratmeter og har ett soverom og stue. Vannet vi trenger henter vi i bekken og bærer inn, sier han.

Til tross for at Lothepus er en travel mann med mange jern i ilden prøver han å sette av tid til å dra på jakt og være på hytta. I fjor ble det cirka 14 dager der:

– Stort sett bruker jeg bare hytta i forbindelse med reinsdyrjakt, det betyr at vi er ute omtrent hele dagen. Så selve hyttelivet inne på hytta går mest med til å drikke kaffe, spise og sove, forklarer han.

I familiens eie bestandig

Området som hytta ligger i er et område som hører inn under beiterettighetene til familiegården. Derfor har hytta vært familiens eie nærmest bestandig.

– Jeg har mange gode minner fra Hansbu, siden jeg har vært der oppe helt siden jeg var bitteliten og alltid har holdt på med jakt og fiske. Den gang var det sammen med mor og far, i dag er det mer sammen med jaktkompiser, sier Lothepus ettertenksomt.

Mon tro om han ikke lengter til hytta mens vi snakker.

Av Tom Backe, 

Next article