Toppstrøk
Påfør to strøk beis, eventuelt tre strøk på høvlet treverk og detaljer.

Tidligere beiset kledning

Forarbeidet
Også med tidligere beiset kledning er det viktig at du tar deg tid til å gjøre et godt forarbeid. Start med en grundig vask med kraftvask slik at underlaget er rent, fast og tørt når du begynner å behandle det. Sjekk om noen av hytteveggene er blanke og harde. Ofte vil UV-lys fra solen ha mattet ned eldre beis på solveggene, men blanke, harde flater må mattes ned mekanisk eller med kraftvask. Det er lite lønnsomt å slurve i denne fasen, da resultatet kan bli dårlig vedheft. Skrap bort løs beis, og bruk sopp- og algedreper på områder med svertesopp. Sjekk at fuktigheten i treverket er under 18 prosent når du begynner å beise.

Grunning
Det er vanligvis ikke nødvendig å grunne en tidligere beiset kledning. Dersom beisen har flasset av ned til bart treverk, eller løstsittende beis er skrapet ned til bart treverk, må du imidlertid grunne disse flekkene med oljegrunning. Husk at grunningen skal trekke inn i underlaget.

Toppstrøk
På tidligere beisede vegger og flater påfører du ett eller to fyldige strøk med beis.

Ikke glem terrassen

Et nytt trykkimpregnert terrassegulv må først tørke en til to måneder og deretter skylles og børstes med en stiv børste noen dager før det beises.

Påfør så terrassebeis i tynne strøk.

Pass på at beisen trekker inn i treverket og ikke danner en film.

Har terrassen vært beiset tidligere, renser du den med terrassebeisfjerner og skyller godt med vann. Dersom beisen er nedslitt eller du skal skifte farge, bør du bruke terrassebeisfjerner slik at underlaget blir mest mulig ensartet og for at treverket skal kunne trekke til seg ny beisbehandling. Dette gir best resultat.

Etter dette kan du begynne å beise. Påfør tynne lag med beis i hele lengden og tørk av overskytende beis.

Husk for øvrig at oljebasert terrassebeis er følsom for fukt i tørke- og herdetiden, og vær forsiktig med å flytte tunge gjenstander på gulvet det første døgnet etter påføring av beis både på ny og tidligere beiset terrasse.

Foto: Jotun