Home » Smarte hjem » Praktisk, smart og personlig
oppussing

Praktisk, smart og personlig

Rune Haraldsen. Foto: Trond Heide

Hvordan lager du et hjem som både er funksjonelt, smart og hyggelig? Vi spurte Rune Haraldsen som blant annet er kjent fra «Norske Rotehjem på TV Norge», og som influenser innen oppussing, om tips. 

– Jeg er opptatt av at hjemmet både skal være funksjonelt og smart, men det kan ikke bare være praktisk heller, for du skal jo bo og trives også. Derfor gjelder det å finne den rette balansen mellom disse tingene, sier Rune.

Oppussingseksperten stusser over at nordmenn gjerne bruker mange hundre tusen på å pusse opp badet, men nærmest ikke gjør noen ting ut av gangen sin.

– Det er rart, for gangen utgjør førsteinntrykket, og er det aller rimeligste rommet å pusse opp. Aller først bør du ta vekk alt du ikke bruker til daglig. Vinterjakker og vintersko kan være i boden om sommeren og ikke ta opp plass i gangen din – det ser bare uryddig ut. Videre ville jeg satt opp en krakk med skuffer under slik at du både får en lagringsplass og et sted du og gjestene kan sitte og ta på skoene. Hvis du blir 80 år har du kanskje gått inn og ut av gangen 180 000 ganger, og da er det jo greit at det ser litt fint ut, smiler han.

Mer romfølelse

Vi er flinke til å fylle hjemmene våre. Mange har stuer med store sofaer, seksjoner som er fulle av glass, TV-bord med bokser og kanskje en gammel CD-hylle. Vurder hva du egentlig trenger. Må du ha den store sofaen, eller ville det blitt mer plass, og bedre romfølelse, hvis du byttet den ut med en som var mindre, eller med et par gode lenestoler? Det er heller ikke sikkert at seksjonen som inneholder gammelt servise og glass du bare bruker hver jul behøver å stå midt i stua. Han anbefaler også å rydde opp rundt tv-en og gjerne sette tv-bokser i skap hvor de ikke syns.

– Litt av den samme tenkningen har jeg også på kjøkkenet. Hvor mange har ikke overlesset skapene sine med ting de nesten aldri bruker. Hvis du bare lagrer det du bruker i det daglige på kjøkkenet, så kan du kanskje fjerne overskapene og da får du en helt annen romfølelse. Mange er også veldig opptatt av benkeplass, men kanskje kan du klare deg med mindre benker hvis du har fleksible løsninger hvor du for eksempel kan bruke et klappbord, et skyvebord, eller løsning med en benkeplate du kan skyve ut når du trenger det, forklarer han.

Husk personligheten

– Generelt synes jeg rom ofte blir penere hvis de inneholder færre elementer, men ta for all del vare på noen personlige ting også. For eksempel bilder. For hvis du fjerner alt det som er ditt og viser hvem du er, så blir resultatet veldig kaldt og ikke like hyggelig.

Soverom og bad

På soverommet er det først og fremst plassen under senga som Rune mener vi kan utnytte bedre, for eksempel med skuffer som gir god oppbevaringsplass. Det er heller ikke sikkert du trenger å bruke så mye penger på å gi badet et nytt uttrykk uten å totalrenovere det.

– Hvis du fjerner badekaret, lager skap til vaskemaskin og tørketrommel så de ikke syns, og legger mikrosement utenpå veggflisene, så veggene blir slette, så får du et helt nytt rom uten at det koster så mye, fortsetter han.

– I det hele tatt liker jeg den nordiske stilen der ting både skal være praktiske og fine. Det gjelder å finne løsninger som passer til akkurat din hverdag. For det er jo ditt hjem, og du som skal leve og trives der, avslutter Rune.

Av Tom Backe

Neste artikkel