Skip to main content
Home » Smarte hjem » Smarthjem – hvor smart kan det bli?
fibernett

Smarthjem – hvor smart kan det bli?

Sponset av
Foto: Stockphoto
Sponset av
Foto: Stockphoto

Fremtiden er lynrask. Stadig nye smarthusløsninger ser dagens lys. Vi har så mange valgmuligheter at vi ikke vet om vi skal kaste oss på det hurtiggående toget, eller bare hoppe av hele karusellen. En ting er sikkert; uten fiberbredbånd blir ikke hjemmet ditt smartere enn deg, noen gang.

Du har sikkert sett reklamen for dagligvarekjeden som gjør narr av dagens og morgendagens smarthjemteknologi. Har de rett i at det enkle ofte er det beste? Vil fremtidens teknologiske springmarsj til slutt bite oss så kraftig bak at alle systemer ramler sammen, og vi må gå tilbake til å låse opp husdøra selv og koke vår egen kaffe? Helst over et bål. Ja, uten fiberbredbånd er ikke smarthusteknologi noe for deg, sier vi i HomeNet.

Et smartere hjem enn deg?

HomeNet bygger fiberbredbånd over hele landet, og leverer lynraskt internett til stadig flere. I dag er vi i over 90 byer, hundrevis av tettsteder og tusenvis av bygder. Vi er sikre på at dagens bredbånd er passé om få tiår. Det er fiber du og jeg må ha for å stå rustet for det som kommer. Vi blir mer og mer avhengige av at alt er på nett, at vi har en raus kapasitet og en trygghet om at sikkerheten er ivaretatt. Ingen smarthus vil fungere optimalt uten et betydelig raskere internett. Sensorer og alle mulige innretninger må kunne samhandle og til en viss grad tenke selv. Dette krever en høy kapasitet. La oss ta en sightseeing fra rom til rom i fremtidens smarthus, og kanskje blir du overbevist om at dette er noe for deg.

Snakkis i kjøkkenet

Se for deg snakkesalige kjøleskap som forteller deg hvor lenge det er siden du spiste sist, hvilken BMI du har, eller hvilke grønnsaker du mangler. Et kjøleskap som måler blodsukker eller kolesterol ved en lett skanning. I følge den prisvinnende britiske foredragsholderen og futuristen Nikolas Badminton, vil det også mest sannsynlig stå en 3D-printer i kjøkkenet. Du kan dermed tilby gjestene dine lekre kaker og desserter med et tastetrykk. Rolls Royce-varianten vil mest sannsynlig ha et mesterkokk-program, og du får din helt egen Eivind Hellstrøm integrert som programvare.

O shit!

Dette høres muligens litt ekkelt ut, men fremtidens toalett vil mest sannsynlig kunne analysere – la oss gå rett på sak – all dritt du potensielt sett går og bærer på. Dreier du hodet i en annen retning og ser forbi all dritten, er det mye positivt her. Toalettet forteller deg om du har noen medisinske problemer du burde ta opp med legen. Eksempelvis blodsukkernivået i urinen, om du har fått i deg for lite væske, eller hva du bør spise for å unngå den forstoppelsen du sliter med.

Aldri mer «hva skal jeg ha på?»

Hvis du er mann og sammen med en kvinne, så er nok utbrudd som «jeg har ingenting å ha på!» og «ser jeg tjukk ut i denne?” sikkert velhørte fraser. Snart kan dette være en forevig lukket bok. Den virtuelle garderoben kommer til unnsetning. Garderoben foreslår og anbefaler antrekk ut ifra dagens humør, kalender og værmelding. Du kan kle på deg i blinde, og vite at du til enhver tid har på deg det beste alternativet i garderoben.

Bare begynnelsen

VR-briller, wearables og holografiske rom blir den nye tv-en. Stemmeassistenter som Siri, Alexa og Google Home kan skru av og på musikk, dempe lyset eller hjelpe til med hjemmeleksene. Men hva er så smart med dette? Sannsynligvis er vi bare et tiår unna at disse systemene ikke bare er automatiske, men også forutsigbare. Sensorer rundt i huset vil kunne oppdage en vannlekkasje i kjelleren, og bestille den rørleggeren i nærheten med best renommé. Du kan ha en sensor på deg selv som oppdager en gryende influensa, som setter på tekokeren før bena treffer soveromsgulvet, og ber kjøleskapet finne frem noe næringsrik mat. Nå snakker vi smart! Og skal du være like smart, er fiberbredbånd det du bør velge først.

Klar for fremtiden

Smarthjemmet à la 2025 vil sannsynligvis ta seg av alle praktiske gjøremål slik at du kan slappe av. Men det viktigste av alt, før den tid må huset ditt ha internettkapasitet nok til å takle utviklingen. HomeNet heier på fremtiden. HomeNet har gravemaskinene i sving over hele landet slik at du skal kunne bo i et hus med både full fart og full frihet. For hele familien. Å ta beslutningen om å få fiber fra HomeNet i hus, mener i alle fall vi er å ha skikkelig Home-vett.

Av Monica Røhr-Staff

Next article