Home » Boligmarkedet » Lyst, skandinavisk og japansk
Boligmarkedet

Lyst, skandinavisk og japansk

Tre av våre fremste interiør-influensere ser i trend-krystallkulen, og gir tips til dem som vil pusse opp på budsjett.

Inger-Lise Lillerovde

Inger-Lise bor på Leinane ved Ålesund. Jobber som interiørdesigner og innholdsprodusent i SoMe, med 140.000 Insta-følgere. Nylig også etablert seg innen eiendomsutvikling.

– Trender vedvarer gjerne en stund, men vi supplerer ofte med noe nytt. Nå ser vi lyse, rolige rammer, med hvitt og beige, med en nøytral og nedtonet base og enkelte kontraster, samt innslag av naturmaterialer, som tre og stein. Også organiske former, som kan bikke mot det futuristiske. Og Japandi-stilen vil vi garantert se mer av!

– Det viktigste er å gi hjemmet et personlig preg. Da blir det gjerne en herlig miks, men det er viktig å skape et miljø man vil trives med over tid. Selv bor jeg i et moderne hjem, med skandinavisk uttrykk. Naturen, lys og luft spiller en viktig rolle for oss, forsterket av store vinduer og god takhøyde, i selvtegnet hus.

– Det rimeligste du kan gjøre, er å male, én vegg, hele rommet, tak eller lister – eller bare bytte håndtak på dørene. Det er lønnsomt å finne prosjekter du mestrer, og å rådføre seg med fagfolk, så du ikke går i fallgruvene. Man kan også endre uttrykk ved å definere soner med store tepper og tilføre gardiner. Dessuten fins det mange fine DIY-tutorials og Ikea-hacks. Sjekk Finn og bruktbutikker!

– Min personlighet gjenspeiles nok i gode materialvalg, nøytrale baser med kontraster, som skaper spenning. I senere tid er jeg blitt veldig glad i sterke farger, noe jeg tror vi vil se mer av også i interiører fremover.

Marianne Haga Kinder

Marianne har hatt Instagram-kontoen sin, med 170 000 følgere, i ti år, og arbeider som interiørstylist, fotograf og markedsfører i sosiale medier.

– Nå skjer det mye spennende. De lyse, skandinaviske interiørene har dominert lenge, kombinert med varmere treslag. Vi ser sandfarger, og er på vei bort fra svart og grått, til fordel for de varme og lyse tonene. Drar du den stilen helt ut, kalles den Japandi, for mange av de danske designerne dro til Japan for inspirasjon, som resulterte i lyse design og organiske former, forteller hun.

– Vi er også i startgropen av en leken britisk retning, med mengder av farger, mønstrede tekstiler, tapeter og blomster, gjerne i helt ville kombinasjoner. Selv går jeg for en miks av det klassiske og det skandinaviske, ispedd litt Japandi, og har gått fra mørke til lyse rom.

– Jeg gjorde en større oppussing i en leilighet på 55 kvm før jul, med budsjett på 140 000,-. Utgangspunktet har mye å si, men skal man pusse opp på budsjett, forutsetter jeg at mye av det gamle kan beholdes. Regel nummer én er å male alle flater. Har du et gammelt kjøkken, er det nye fronter å få. Loppis kan også være en skattekiste.

– Hvis interiøret skal si noe om meg, må det jo være noe som er personlig. Kjøper du alt interiøret hos én leverandør, vil nok det fortelle en del, men bildene, som gjør mye for stilen, har veldig mye å si, og det samme kan vi vel si om fargene i huset.

Hanne Rom Havaas

Instagram: @hanneromhavaas

Hanne arbeider ikke med interiør på fulltid, men som innsatsleder i politiet, har 165 000 følgere på Instagram, og bor i et stort funkishus i Lyngdal. Hun har alltid interessert seg for interiør.

– Jeg ser at skarpe farger er på full fart tilbake, som rødt, blått i forskjellige nyanser, for å kontrastere de duse veggene, som også er kommet for fullt. Det er så mye beige, hvitt, grått og ton-i-ton, at det trengs en brytning. Organiske former er også en ting, for folk vil ha det koselig rundt seg. Ryddig og stramt, men ikke for minimalistisk, syns hun.

Hun tror også vi kan vente mye oransje og rosa til sommeren, og når vi spør om interiørstilen hennes, er det ingen tvil:

– Jeg er glad i funkis, og det skandinaviske står høyt i kurs, der det minimalistiske pares med hygge, og må ha puter og kontraster. Sånn sett passer de nåværende trendene meg perfekt.

– Om jeg skulle gi noen råd til oppussing på budsjett, måtte det bli å faktisk lage et, og holde seg til det. Tenk ut hvor du vil legge mesteparten av pengene. Jeg hadde nok valgt det som skal vare, men ellers: følg magefølelsen, og vurder hvilke farger og ting du kan trives med på sikt. Det er det mest bærekraftige, så kan du heller erstatte puter, pledd og den slags innimellom.

– Skulle jeg tippe, tror jeg omgivelsene mine viser at jeg er en ryddig person, som liker å ha system på tingene, med rene linjer, uten for mye nips. Om det sier noe om meg, vet jeg sannelig ikke, avslutter hun.

Tonje Bjerknes

Instagram@tonjebjerknes

Tonje kombinerer hobby og jobb, med interiør på Instagram, der hun også påtar seg markedsførings-oppdrag for kunder, og har oppnådd en betydelig følgerskare, på cirka 54 000.

– I år kommer vi nok til å se mye til Japandi-stilen, inkludert wabi-sabi, der uttrykk blandes på en måte jeg har veldig sans for, med resirkulert tre, rette linjer, beige, hvitt, og designmøbler blandet med vintage, som jeg tror kommer til å bli enda større enn vi ser nå. Og så er nok 1970-tallet litt på vei tilbake, med skinnmøbler, mye brunt og organiske og asymetriske former, kombinert med de rette linjene.

– Min egen stil er nok utpreget skandinavisk, som jeg vil kalle soft-minimalisme, der de myke elementene mikses med de stramme.

– For dem som kunne tenke seg å pusse opp på budsjett, er jo finn.no en liten gullgruve. Der finner du mye flott design for en billig penge, ikke minst på vintage-feltet, og klassisk, tidløs design. På Instagram er det også mye inspo og DIY-ressurser. Der er det mange tips og råd til dem som pusser opp. De to tingene ligger øverst på min liste av anbefalinger.

– Det er klart interiørene våre sier en del om personligheten vår. Hos meg finner du stramme linjer, men jeg blander dem med myke elementer, og kanskje er det også sånn jeg selv er: ikke superstrukturert, men likevel nok til å holde orden, samtidig som jeg er litt vimsete. Og så liker jeg å blande ting som betyr noe for meg. Jeg liker ikke å kjøpe møbler eller gjenstander som ikke gir meg noe. Personlighet er viktig, nemlig.

Av Jarle Petterson

Neste artikkel