Eiendomsmarkedet har dratt i håndbrekket. Prisene på bolig har falt og det er kjøpers marked. Noen skal inn på boligmarkedet for første gang, andre skal bytte bolig. Uansett er det mulig å gjøre et godt kjøp i disse dager.
– Det er spådd en ny nedgang i boligprisene i år, men så tror jeg prisene går opp igjen en gang neste år, sier Karianne Amlie, partner og eiendomsmegler hos Aktiv Eiendomsmegler. Amlie er også kjent fra TV-programmene Boligjakten og Boligkjøp i blinde, og er i høst aktuell i realityserien Forræder.
Karianne Amlie
Boligekspert, Programleder og Eiendomsmegler i Aktiv Eiendomsmegling
– Når det først snur, snur det på uka. Og da er det for sent. Folk kan sitte på gjerdet og vente, men man kan også vente seg i hjel, sier hun, og legger til at man ikke bør kjøpe for å spekulere, men kjøpe et sted å bo.
– Men hva med de høye rentene? Er det noe særlig å kjøpe bolig når renta er så høy?
– Renta er ikke høy. Det vi har nå, er normalrente. Vi ble bortskjemt under Corona og trodde at det var sånn det skulle være, men det er dette som er normalt. Nå er vi tilbake på 2018/2019 nivået, sier Amlie.
Tips til førstegangskjøperen
Det er ikke alltid så lett å komme inn på boligmarkedet for første gang. I Oslo er det for eksempel nesten ingen boliger til under tre millioner kroner. Noen har foreldre som kan kausjonere eller hjelpe til med egenkapital, men det er ikke alle som har det. Da er det viktig å ha spart til egenkapital selv. Så finnes det noen råd for lettere å få kjøpt sin første bolig.
Amlies seks tips til førstegangskjøperen:
- Ha finansieringsbeviset klart. Søk om lån i forskjellige banker og finn ut hvor du får best mulig avtale. Får du 200 000 ekstra et sted, kan det bety mye i en budrunde.
- Når du vet hvor mye du får i lån, gjelder det å følge med og gå på visninger. Få en oversikt over området du vil kjøpe i. Hva ligger boligene ute for og hva går de for? Det er to forskjellige ting.
- Spør gjerne en eiendomsmegler om hjelp. Skal du by på en leilighet i Seilduksgata, så ring en eiendomsmegler og spør hva tilsvarende leiligheter i den samme gata går for. Det kan være store prisforskjeller fra en gate til en annen.
- Veldig mange vil bo på Grünerløkka eller på Bislet. Men kanskje må man begynne et annet sted. Tenk litt utenfor boksen. Jeg har en kollega som hadde akkurat nok til å kjøpe seg en liten ettroms på Veitvet. Etter å ha bodd der ett år, bygde hun leiligheten om til en toroms, og solgte den med en million i gevinst. Da fikk hun råd til en liten toroms på Grünerløkka.
- Kjøp sammen med en venn. Det er det få som gjør, men det er et veldig godt tips. Kan dere bruke 3,5 millioner hver, har dere 70 kvadratmeter på Bislet.
- Det gjelder å ha litt is i magen. Ikke tenk bare med hjertet, men også med hodet.
Men hva med de som skal selge?
Så lenge folk kjøper bolig, er det også boliger som blir solgt. Forskjellen nå, er at tidligere kjøpte man bolig før man solgte. Det bør man ikke gjøre i dag.
– Tidligere fikk man alltid solgt. Sånn er det ikke nå. Eller, alt blir solgt, det handler bare om pris, men det kan ta lenger tid, sier Amlie.
Hun anbefaler at selger bruker litt ekstra tid på å gjøre boligen klar for salg.
– Nå er det viktigere enn noen gang å bli det foretrukne objekt. Man bør ikke selge noe halvranglete. Ta tak i de tingene som står og henger. Legg nytt gulv, bytt kjøkkenknottene og tøm boligen for styr. Bruk en boligdesigner til å designe boligen før visning. Det er mye folk på visninger, men budene sitter lengre inne, sier Aktiv-megleren.
– Og bruk en god eiendomsmegler. Nå er vårt arbeid viktigere enn noen gang. Det er nå vi må bruke av kunnskapen vår.
Av Marte Frimand