Av Roger Andersen, sertifisert takstmann og styremedlem i Norges TakseringsforbundDet aller viktigste når du skal selge boligen din er å gi et godt førsteinntrykk. Et godt førsteinntrykk av hagen, inngangspartiet, stua, kjøkkenet og badet. Hvis du som selger skal klare å skape et godt inntrykk av hvordan hele eiendommen fremstår, må du gjennomgå den med et kritisk blikk og vurdere hva som bør gjøres før salget skal finne sted.

Ryddig og pent

Hvis du har en enebolig bør du sørge for at plenen er klippet og at hagen ser ordentlig ut. Det er heller ikke dyrt å pynte opp med noen blomster. Så bør selvfølgelig selve inngangspartiet være så tiltalende som mulig, for det er her de første inntrykkene av selve boligen skapes.

Ellers er det aller viktigste at du har det ryddig, rent og pent i hele boligen. Rydde og vaske kan alle gjøre – det koster bare litt tid. Det er også viktig at ting ser helt og ordentlig ut. Hvis det har gått skall av en dørkarm eller hvis du har noen lister der malingen flasser, så bør du sparkle og male så det ser helt og pent ut.

Fikse småting

Bad og kjøkken er de viktigste rommene når det kommer til hygiene, renhold og generell orden. Hvis det er skittent, rotete, eller dørene nærmest ramler av hengslene på kjøkkenet, så imponerer du ikke kjøperen. Sannsynligvis er det ingen vits å totalrenovere badet eller kjøkkenet før du skal selge, men å fikse alle de små detaljene kan du ha mye igjen for.

Akkurat på badet ville jeg også byttet ut dusjkabinettet hvis det gamle var slitt og virket møkkete, for det trekker helhetsinntrykket veldig ned. Stadig flere tar med seg takstmenn på boligvisninger. De går grundigere til verks enn en vanlig boligkjøper, og ser for eksempel gjerne etter hvordan det ser ut i sluket på badet, så å rense sluket før visning er også en god ide.

Roger Andersen er sertifisert takstmann og styremedlem i Norges Takseringsforbund. Foto: Norges Taksteringsforbund

Ferdigstill rom

Noen har boliger hvor enkelte rom nærmest fremstår som halvferdige. Mitt råd er å ferdigstille dem. Mal veggene, få opp listverk og gjør det ferdig. Unntaket er hvis du skal selge et oppussingsobjekt, da er det ingen vits i å gjøre noen ting.

Vær også klar over at kjøpere ofte blir skremt hvis de observerer ting i huset som tyder på at det elektriske anlegget er dårlig. Hvis det er løse ledninger eller sprukne deksler på kontakter eller brytere, bør du påkoste deg å bestille en elektriker for å få disse tingene på plass.

Hjemmeblind

Med andre ord handler mye om å ha det rent, ryddig og helt, men det er fort gjort å bli litt blind for hva som bør fikses i et hus hvor man har bodd lenge. Hvis du har en takstmann innom i forbindelse med salget, så er det lurt å spørre takstmannen om han ser ting som bør fikses før du selger.

Takstmannen er fagmann, ser hundrevis av boliger, og vil helt sikkert kunne gi deg råd både om hva du bør gjøre, men også om ting som du ikke behøver å gjøre noe med. Er for eksempel parketten i stua slitt, kan han kanskje anbefale deg å ikke gjøre noe hvis det bare er normal slitasje, eller kanskje anbefale å pusse og lakke det hvis det er veldig slitt.

Alle kjøpere er forskjellige, og de ser etter ulike ting. Noen ser for eksempel etter boliger hvor de kan flytte kjøkkenet ut i stua og på den måten oppnå å få et ekstra soverom. I mange leiligheter hvor det har vært ildsteder tidligere, er det kanskje mulig å åpne pipeløpet og montere en peisovn. Hvis du kjenner til slike mulige løsninger, så kan det være lurt å nevne dem i prospektet.

På selve visningsdagen bør du ha gjort boligen så presentabel som mulig, uten å ha lagt for mye penger i det. Vær gjerne også tilstede på selve visningen. Det er selgeren som kjenner boligen sin aller best og kan svare på alle spørsmål  knyttet til eiendommen og nabolaget. Men det er viktig å være ærlig om det du får spørsmål om, da fremstår både du og boligen som skikkelig og ordentlig, og det inngir tillit.