Skip to main content
Home » Ditt hjem » Dyrk hagen din i krukker
Ditt hjem

Dyrk hagen din i krukker

Du trenger ikke stor plass for å skape en frodig hage. Med planter i krukker kan det spire og gro rundt deg, selv om du kun har en liten balkong.

Selv i en liten hage er det mulig å omslutte seg med planter.

– Det betyr bare at du må ha en viss mengde, og at noen av plantene må opp i høyden slik at du ser på og ikke bare ned på dem. Det vanlige er å ha det meste i krukker på gulvet, og selv om det er fint, er det ikke frodig, sier Anne Holter-Hovind. Hun driver Norges største hageblogg, Moseplassen.no.

Vurder forholdene

Noen klatreplanter er ofte et godt grep.

– Bruk også trær, busker og høye blomster, eller sett noen krukker på kasser, bord eller hyller. Det er også lurt å samle krukkene i grupper i stedet for å sette dem en og en, sier hun.

Det å lykkes med krukkehagen er ifølge Holter-Hovind ikke så vanskelig, og du kan i utgangspunktet velge fritt når det gjelder planter. De aller fleste egner seg i krukker.

– Trikset er bare å tenke ut hvilke forhold du kan tilby. Er det sol eller skygge, hvordan er klimaet og hvor mye vann får plantene, sier hun.

Stor krukke

Jevnt over er det likevel planter som takler litt tørke som er best egnet.

– Det tørker lett ut i en krukke. Derfor er for eksempel ikke vanlig hortensia så enkel å lykkes med med mindre du har en meget stor krukke og vanner ofte, sier hun.

Dropp også planter som ikke liker vind da det ofte blåser mer der vi plasserer krukkene enn i en frodig hage.

– Velg for øvrig en så stor krukke som mulig. Da får planten jevnere forhold året gjennom.

Dersom du vil ha flerårige planter i krukken, må du også velge en krukke som tåler frost både i materiale og form, sier hun.

Skjerm planten

Stor nok krukke er spesielt viktig for de flerårige plantene. Da får røttene jevnere forhold når jorda fryser.

– Videre er det en fordel om du skjermer potten for regn på senhøst og vinteren. Flytt den under et takutstikk i god tid før jorda fryser, sier hun.

Velg dessuten panter som er herdige nok.

– Fordi livet i krukken er tøffere enn i bakken, legger du på minst en herdighetssone i forhold til det som står på plantelappen, sier hun.

Tips for å lykkes med krukkehagen

  1. Vann, vann, vann!
  2. Velg planter som tåler å tørke litt.
  3. Bruk store krukker.
  4. Sett krukkene på klosser om vinteren så de ikke fryser fast i underlaget.

Av Katrine Andreassen, 

Next article