Skip to main content
Home » Ditt hjem » Moren oppdager mystiske flekker i barnets nese – da avsløres den utenkelige sannheten
Ditt hjem

Moren oppdager mystiske flekker i barnets nese – da avsløres den utenkelige sannheten

Det å tenne et duftlys for å skape en koselig stemning er vanlig i mange norske hjem, men alle kjenner nok ikke til at duftlys kan være helsefarlig og kreftfremkallende. Det viser ny forskning.

Moren Meghan Budden skulle få oppleve dette på nært hold. Hun oppdagde noe på sitt barn som virkelig sjokkerte henne. Det var da Meghan skulle mate sin lille sønn at hun oppdagde små, mystiske svarte prikker i guttens nesebor.

Hun visste derimot ikke at disse prikkene hvert år står bak cirka 20.000 dødsfall.

Foto: Meghan Budden / Facebook

Det var egentlig en helt vanlig dag som småbarnsmamm for Budden. Hun bor i New Jersey sammen med sin ektemann Jeff.

Men da hun skulle mate sønnen Jimmy, og deretter vaske av ham, så hun noen svarte prikke på lommetørklet. Da hun så nærmere fant moren svarte prikker i guttens nese.

YouTube / CBS New York

Meghan hadde ingen anelse om hva årsaken for prikkene var, og til tross for at hun rengjorde nesen, var det fortsatt noe svart igjen i nesen.

Etter å ha luktet på husets duftlys skjønte hun raskt hva årsaken var. Og på lysets pakning stod det en advarsel med liten tekst: «Ikke la lysene brenne mer enn i tre timer om gangen.

Wikipedia

Duftlyset hadde begynte å produsere sot som ble spredt i rommet, og som den lille gutten hadde pustet inn.

Meghan håper at hennes historie kan få andre oppmerksomme på risikoen med duftlys, og ser man på statistikken bør man virkelig advare andre.

YouTube / CBS New York

Innpustingen av de små partiklene har tidligere blitt koblet til hjerte- og karsykdommer, astma, bronkitt og mange andre luftsveisykdommer.

Rundt 20.000 mennesker dør hvert år i USA som følge av å ha blitt eksponert for disse små sotpartiklene, skriver nettstedet Little Things.

Dessuten beregnes sot å stå bak omkring 300.000 astmaanfall hvert år, og to millioner tapte arbeidsdager på grunn av innpustingsproblemer.

– Det er ingen som dør direkte av det, men det kan skade helsen på lang sikt. Det er vanskelig å svare på individnivå hvor skadelig det er om man regelmessig bruker duftlys, men det kan sammenlignes med å eksponeres for storbyluft, forteller Bert-Ove Lund, toksiolog ved Kemikalieinspektionen i Sverige, til Metro.

Wikipedia

Sotpartiklene fra lyset er så små er de umulig kan oppdages i luften. Eksperter anbefaler derfor at man passer på lyset regelmessig og ikke lar det brenne mer enn noen få timer om gangen for å forhindre at lyset starter med å spre sot.

Ser du at det ligger sot rundt lyset er det et varseltegn, og du bør slukke lyset umiddelbart.

Facebook/Darceys Fire

Heldigvis endte det hele bra for Meghan og hennes sønn. Familien har ikke merket noe siden hendelsen og nå er Jimmy ett og et halv år.

Men Meghan sier hun heretter alltid kommer til å titte en ekstra gang på eventuelle varselstekster som finnes på lysenes pakninger!

Meghan Budden / Facebook

Vi håper virkelig at denne historien, som til slutt endre lykkelig, kan bidra til at flere blir oppmerksomme på risikoen med duftlys innendørs.

Forhåpentlig kan vi alle sammen hjelpe til med å dele informasjonen videre, så ingen flere barn skal trenge å puste inn giftig sot fra lys i framtiden!

Next article