Home » Ditt hjem » Ser på rydding som meditasjon
organisering

Ser på rydding som meditasjon

Foto: Kristoffer Myhre

Synnøve Skarbø elsker å rydde. – Jeg får ro i sjelen av det, og det påvirker psyken min.

— Det var først da jeg ble voksen at jeg merket at rydding nærmest hadde en terapeutisk virkning på meg. Jeg har bestandig likt det, og jeg merket allerede som liten at det gjorde meg rolig og fornøyd. Som eldst av fem søsken har det til tider vært ganske kaotisk hjemme hos oss, og da likte jeg å i alle fall ha full kontroll på rommet mitt. Sånn er det i dag også. Når det er kaos i hodet, får jeg en egen ro av å i det minste ha det ryddig rundt meg, sier Synnøve Skarbø, kjent fra TV-programmene Norske rotehjem og Synnøve rydder opp – kjendis. Til høsten er hun aktuell med sesong to med kjendisrydding.

Skarbø forteller at rydding har betydd mye for henne opp gjennom tiden, og at det nærmest er blitt en form for meditasjon.

— Har du orden rundt deg, får du det bedre innvendig. Det fikk jeg for alvor erfare da jeg ble fødselsdeprimert etter at datteren min ble født. Samtidig ble jeg arbeidsløs, og alt raste på en gang. Jeg følte meg som verdens mest mislykka mor og menneske, og jeg ante ikke hva jeg skulle bruke resten av livet mitt på. For å klare å sortere tankene mine begynte jeg å rydde hjemme hos meg selv. Det funka!

Gjør deg lykkeligere

— Rydding er blitt min form for meditasjon. Jeg får ro i sjelen av det, og det påvirker psyken min, enkelt og greit. Nå brenner jeg for at andre også skal få oppleve gleden ved å ha kontroll på det de eier. Rydding handler ikke bare om å ha kustus på klesskapet eller kjøkkenbenken, det gir deg orden på innsiden også, forteller hun.

Skarbø sier at et ryddig hjem kan bidra med mye. Likevel påpeker hun at ikke alle trenger å ha det strøkent rundt seg for å ha det bedre med seg selv.

— Det er uansett udiskutabelt mer praktisk å ha det ryddig. Alle får en positiv effekt av det, uavhengig om de er klar over det eller ei. Har du orden slipper du for eksempel å kaste bort livet ditt på å lete etter ting. Dessuten er det langt hyggeligere å leve i et ryddig hjem, sier hun.

— Jeg er opptatt av å ikke stappe huset fullt av ting jeg ikke bruker eller som ikke betyr noe for meg. Målet mitt er å eie ting som virkelig gir meg noe, for de aller fleste av oss har langt mer enn vi behøver. Å ha et overfylt hjem gjør at vi mister oversikten over hva vi faktisk eier. «Kjekt å ha»-mentaliteten sitter hardt i mange, men som regel blir mange av tingene våre bare liggende der og samle støv. 90 prosent av ryddeprosessen handler om å kvitte seg med ting, forklarer hun.

Gir tips

For å få et ryddigere hjem forteller Skarbø at det først og fremst er viktig å slutte å kjøpe ting du ikke er hundre prosent sikker på at du kommer til å bruke.

— Rydding er ikke noe du skal drive med hele tiden. Gjør du det grundig én gang for alle, så slipper du å bekymre deg for rot.

— Kvitt deg med alt du ikke trenger eller elsker, og slutt å kjøpe ting du ikke helt vet om du kommer til å bruke.

— Gi absolutt alt en fast plass. Alt skal være på den faste plassen sin når det ikke er i bruk. Ta deg en kjapp runde rundt i huset hver kveld før du legger deg, og plukk opp alt som ligger på feil sted.

— Vet du ikke hvor du skal begynne? Ikke rydd ett og ett rom. Tenk heller at du skal ta for deg kategori for kategori. Klær for seg, bøker for seg, kjøkkenutstyr for seg osv. Gjør deg helt ferdig med en kategori før du tar den neste. Legg ting i samme kategori i nærheten av hverandre – ikke spre det rundt omkring i huset, da er det lettere å resonnere deg fram til hvor du har lagt det, råder Skarbø.

Overrasket over kjendisene

I TV-programmet Synnøve rydder opp – kjendis, besøker Skarbø kjendiser for å hjelpe dem med å få system i kaoset. Flere av deltagerne overrasket henne.

— Jeg trodde for eksempel at jeg kjente Janne Formoe – som er en god venninne av meg – godt. Men hun var mye mer rotete enn jeg hadde forventa. Hun er så prikkfri på utsiden, men bak skapdørene hersket det komplette kaos. Jon Almaas viste seg å være en samler. Jeg innbilte meg at han var en minimalist, men han samler på absolutt alt. Han ville helst ta vare på hver minste lille ting, i tilfelle han kunne få bruk for det en gang. Men han hadde stålkontroll på hvor alt lå, det skal han ha, avslutter hun.

Av Andreas Aguilera Myrvold

Neste artikkel