Home » Ditt hjem » Slik finner man riktig håndverker
Sponset

Med den pågående koronasituasjonen er bygg- og anleggsbransjen inne i en usikker periode. Byggstart opplever imidlertid sterk etterspørsel etter dyktige håndverkere. – Når det er høy aktivitet i markedet, er det ekstra viktig å være nøye med valg av håndverkerfirma, sier Andreas Jebsen, daglig leder i Byggstart. 

Byggstart.no ble etablert i 2016 og hjelper boligeiere over hele landet med å finne riktig håndverkerfirmaer til større bygge- og oppussingsprosjekter i boligen. Alle entreprenørene i Byggstart har gjennomgått en grundig kvalitetssikringsprosess, som inkluderer sjekk av referanser, økonomi og godkjenninger. Slik kan kunden være trygg på at de blir koblet med seriøse firmaer.

– Å identifisere bedriftene som leverer godt håndverk til konkurransedyktige priser er i seg selv et håndverk – og noe vi legger vår stolthet i, sier Jebsen.

andreas-jebsen

Andreas Jebsen

Daglig leder, Byggstart

Under deler Andreas noen utvalgte råd om hvordan man skal velge riktig håndverkerfirma for jobben:

Hent referanser 

Når du skal engasjere håndverkere til et byggeprosjekt er det svært viktig å hente referanser fra tilsvarende prosjekter, gjerne så mange som mulig, men minst 3 stykker. Ring referansene og få informasjon om kvaliteten på arbeidet og om prosessen. Be gjerne om referanser fra prosjekter som nylig er utført og som ligner på prosjektet som du skal i gang med.

God kommunikasjon

Prosjektets suksess er avhengig av ryddig og god kommunikasjon. Anbudsprosessen kan gi deg en god pekepinn på hvordan du blir fulgt opp i gjennomføringen.

Økonomisk soliditet

Det er i hovedsak to grunner til å undersøke om håndverkerbedriftens økonomi er solid. For det første er det sentralt at firmaet ikke går konkurs i løpet av prosjektets gjennomføring. For det andre er det viktig at firmaet ikke går konkurs i løpet av garantiperioden i etterkant av prosjektet. Garantiperioden strekker seg som regel over 5 år. Det sikreste er derfor å gjøre en kredittsjekk av selskapet, i tillegg til å undersøke offentlig tilgjengelige regnskapstall. 

Vurder pris

Kvalitet koster, så husk at rimelige tilbud ikke alltid er det beste. Av erfaring ender ofte ikke det som i utgangspunktet så rimeligst ut med å faktisk være det billigste. Vær nøye med å sammenligne epler og epler: bruk tid på å forsikre deg om at de ulike tilbyderne har inkludert de samme elementene i tilbudene.

Kapasitet for gjennomføring 

I tilbudene bør du be håndverkere spesifisere når de forventer å kunne starte og hvor lang tid de skal bruke. Slik sikrer du både kapasitet og gjennomføringsevne. 

Undersøk bedriftenes sertifiseringer

I Norge er de fleste godkjenningsordninger frivillige. Godkjenningene fungerer imidlertid som en god indikasjon på seriøsitet. Under lister vi opp de 4 vanligste godkjenninger du bør se etter:

  • Sentral Godkjenning: Utstedes av Direktoratet for Byggkvalitet. Godkjenningen viser at bedriften har riktig kompetanse og erfaring fra fagområdet, kvalitetssikringsrutiner og at de betaler skatter og avgifter.
  • DSB-godkjenning: Er lovpålagt for alle firmaer som utfører elektriske arbeider.
  • Våtromsgodkjenning: Utstedes av Fagrådet for Våtrom. Godkjenningen viser at ledelsen i selskapet har gjennomført Fagrådet for Våtrom sine kurs. 
  • Mesterbedrift: Dette viser at firmaet har en eller flere ansatte med Mesterbrev. 

Byggstart sjekker referanser, godkjenninger og kreditt-rating på forhånd. I tillegg matcher de kunden med en entreprenør som har nødvendige fagkompeteansen og kapasitet i det aktuelle tidsrommet. Slik blir hele prosessen enklere, både for byggherre og utførende.

Neste artikkel