Home » Ditt hjem » Slik kjøper du drømmeboligen
Ditt hjem

Slik kjøper du drømmeboligen

Nå er det kjøpers marked, men det er likevel flere forhold du bør kartlegge før du legger inn bud på drømmeboligen. Her kommer meglerne fra Boligjakten på TV3 med sine råd.

– Mye har endret seg for boligkjøperne det siste halvåret. Nå er det kjøpers marked med mange flere objekter å velge mellom, roligere budrunder og boligene går stort sett rundt prisantydning, sier megler i Aktiv Eiendomsmegling Karianne Amlie.Som boligkjøper har du dermed bedre tid til å tenke gjennom hva du vil ha og hvor mye du syns det er verdt å betale for boligen.– I fjor gikk ting så fort at det viktigste var å få kjøpt noe, og mange følte nok at de bød mer enn de syns boligen var verdt, sier hun.De fleste banker låner i dag ut maksimalt fem ganger årsinntekten og krever 15 prosent egenkapital ved boligkjøp.

Se mulighetene til å kapre drømmeboligen

– Mitt tips er å prøve å se mulighetene når du er på visning. Kan du for eksempel bygge en toroms om til en treroms ved å flytte kjøkkenet inn i stuen vil du tjene penger på dette, sier Amlie. Les takst, egenerklæring og prospekt godt slik at du vet hva du kjøper, og sjekk spesielt våtrom og eventuelle arbeider som skal gjøres med gården slik at det ikke påløper uforutsette kostnader.

Sjekk også med megleren hva tilsvarende objekter har gått for i området den siste tiden slik at du vet omtrent hva verdien ligger på.

– Videre er det viktig å ikke by for mye, og husk at det som virker for godt til å være sant, som regel er det, sier hun.

Beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet

Beliggenhet er viktig når du vurderer å kjøpe bolig, samtidig har hver boligkjøper unike behov.

– Mange tenker på beliggenhet som «rett side av byen». Jeg mener det er like viktig å tenke på den riktige «beliggenheten i beliggenheten». Du bør ha to ting i hodet avhengig av perspektivet på boligkjøpet. Skal du bo der i kort tid må du tenke at boligen skal selges senere og vurdere hvilke fasiliteter som selger best, sier Hans Christian Espenes, salgssjef og megler i Heimdal Eiendomsmegling.

– Skal du bo der lenge, for eksempel som en permanent familiebolig, blir andre bokvaliteter viktig. Noen ganger må du glemme pengene og tenke livskvalitet. Samtidig er det lett å bli blendet av god standard og du kan fort glemme den dårlig beliggenhet, sier han.

Når du har kartlagt dine økonomiske rammer og hva som er viktig ved beliggenheten dukker andre forhold opp.

– På visningen må du vurdere naboene, støy fra trafikk og andre forhold som ikke nødvendigvis er synlige. Det kan være lysforhold om sommeren, avstand til butikker, skoler og kollektivtilbud, sier han.

Be om dokumentasjon

Boligannonser er et glansbilde av boligen. Espenes mener du må unngå å la deg sjarmere av fine ord og heller be om dokumentasjon på boligens reelle tilstand.

– Meglers jobb er å fremme det positive og nevne det negative. Det betyr at alt det positive blir overeksponert både i annonsen, prospektet og på visningen. Dette kan innebære overfokusering på solforhold, vakre blomster og hvor stilig boligen er – før du oppdager mugg på badet, advarer han.

– Be derfor megler om dokumentasjon på alt av håndverksmessig utført arbeid, elektrisk arbeid og eventuell egeninnsats. Be også om dokumentasjon på økonomi, fellesutgifter og planer i sameie eller borettslag og eventuelle byggeplaner for området rundt, sier Espenes.

Bud og betalingsevne

Når drømmeboligen er funnet står budrundene igjen, og da er det flere forhold å være oppmerksom på.

– Det viktigste å være klar over ved budgivning er at det ikke finnes angrefrist ved kjøp av fast eiendom. Gir selger aksept på bud innen budgivers frist, er bindende avtale inngått. Gi derfor alltid bud som reflekterer egen betalingsevne, sier Thomas Klovland, siviløkonom og daglig leder hos Krogsveen avd. Sagene. Han understreker samtidig at du må tørre å satse litt for å sikre seg drømmeboligen.

– Det er mulig å benytte mange ulike strategier i en budrunde, vi anbefaler allikevel å unngå bud i siste liten. I verste fall kan du risikere å sende inn bud etter at aksept er formidlet til annen budgiver, sier han.

Neste artikkel