Skip to main content
Home » Kjøkken og bad » Karianne Amlie: Dette bør du passe på før du selger bolig
Kjøp og salg

Karianne Amlie: Dette bør du passe på før du selger bolig

Foto: TV3

– Er du villig til å gjøre en liten investering og noen små endringer før du selger boligen din kan du raskt øke verdien med flere hundre tusen.

Det sier Karianne Amlie, som er partner og eiendomsmegler ved Aktiv Grønland & Bjørvika. I løpet av sin 18-års lange karriere som eiendomsmegler, har hun solgt over tusen boliger og har god erfaring med hva som må til for å gjøre en bolig mer attraktiv på markedet.

– Mange forelsker seg i en bolig kun ved å se på annonsen. Da sier det seg selv at det er lurt å sørge for at man har gode bilder og innhold som får boligen til å skille seg ut på markedet, sier Amlie og poengterer at man ikke nødvendigvis trenger å foreta store grep for å gjøre boligen klar for salg.

Amlie, som også er kjent som programleder for TV3-programmet «Boligjakten», viser til en to-roms leilighet på Tøyen i Oslo hvor eierne gjorde oppgraderinger for 25 000 kroner og økte verdien med over 300 000 kroner.

– Det handler om å skape et godt førsteinntrykk. I dette tilfellet gjorde daværende eier rimelige endringer i alle rom. På kjøkkenet ble innredningen og flisene over benken malt. Stuen og soverommet ble malt i hver sin trendy farge. I tillegg ble den røde merbau-parketten malt hvit. Gardinene ble tatt ned og de gikk til innkjøp av nye møbler. Mesteparten av arbeidet gjorde de på egenhånd.

I følge eiendomsmegleren er det vanskelig å fastslå hvor mye man kan regne med å få tilbake etter en oppgradering, men konstaterer at en runde med malingskosten aldri er feil.

– Gå bort i fra hvite vegger – det er kjedelig og upersonlig. Få tips fra megler eller fagfolk angående fargevalg og hvordan du kan innrede boligen på best mulig måte. Da vil du få en freshere bolig som vil bli lagt merke til uten den store investeringen.

Velg riktig megler

– Valget av riktig megler er mer avgjørende for hvor mye du kan få for boligen din enn det mange tror. En god megler i riktig eiendomsmeglerkjede vil gi deg både gode råd før, under og etter salget, og har i tillegg mye å si for hvor mye du får for boligen, mener Amlie.

Hun anbefaler at man oppsøker flere meglere for å undersøke hva de har å tilby og hvordan de kan håndtere ditt salg.

– En rimelig megler vil gjerne selge boligen din raskt. Velger man en dyrere megler vil man som oftest få en høyere salgspris. Uansett hva man velger, så er det en ting som er viktig – har du bestemt deg for å selge, burde du starte prosessen med å finne en megler som passer deg og din bolig med en gang.

– Markedet er tøffere enn noen gang, og en bolig blir ikke solgt av seg selv. Ønsker man å få så mye som mulig, lønner det seg å finne riktig megler tidlig og få dens synspunkter rundt hva som kan gjøres av forbedringer, og hva som er økonomisk fornuftig å gjennomføre, forteller Amlie og legger til at dette er noe de gjør daglig i Aktiv Eiendomsmegling.

Oppussing uten smell

Mange ser nok på oppussing av badet som en stor kostnad, og det er også her mange går på en smell. Men i følge Amlie er det fint mulig å gjøre endringer på badet og samtidig tjene penger på det.

– Skal man unngå de store investeringene i forbindelse med oppussing av badet, er det å legge mikrosement rett på gamle fliser en smart investering. Hvis man i tillegg bytter ut den store og slitte baderomsinnredningen til fordel for noe enklere eller noe mer tidsriktig, vil man løfte badet flere hakk.

I tillegg må man sørge for at alle påbegynte småjobber i boligen er ferdige før man legger den ut for salg.

– En løs list eller en lysbryter som ikke fungerer er kanskje ikke så mye man tenker på i hverdagen, men dette skaper et dårlig førsteinntrykk. Gå derfor over boligen og stram det som kan strammes. Mal over riper og hakk, bytt lyspærer og smør dørhengsler. Ingen ønsker å ta over andres ufullførte jobber – er alt på stell vil både interessen og budviljen hos potensielle kjøpere være større, avslutter Amlie.

Av Eirik Knutsen

Next article