Skip to main content
Home » Smarte hjem » Appen som gir deg rimeligere strøm og et smartere hjem
Sponset

Du har kanskje hørt om Tibber – appen som gir deg rimeligere strøm? Men visste du at Tibber har funksjoner som gjør at du kan styre elektrisk utstyr du allerede har og gjøre hjemmet ditt smartere?

Tibber erstatter de vanlige kraftselskapene og bruker digitale roboter som overvåker kraftmarkedet og sørger for at du alltid får kjøpt strøm til beste innkjøpspris helt automatisk.

– Vi slår gjerne de tradisjonelle strømselskapene ved å kunne tilby strømpriser som er mellom 10 og 20 prosent lavere måned etter måned, sier Edgeir Aksnes som er daglig leder og en av gründerne i Tibber.

Tibber henter også timesdata fra strømmåleren og analyserer forbruksmønsteret slik at du kan få en oversikt som viser hvor mye strøm som går til oppvarming, hvor mye som går til belysning og hvor mye som går til utstyr som alltid står på. Med andre ord kategoriserer den strømforbruket og kan sammenligne forbruket i ditt hjem mot tilsvarende hjem i samme område.

– Men det er først når vi begynner å koble panelovner med wifi, elbiler og annet internettilkoblet utstyr til appen at dette begynner å bli virkelig interessant, tilføyer Aksnes.

Den rimeligste strømmen er den du ikke bruker

Ideen til Tibber er blant annet gjøre det enkelt for oss å utnytte timene der strømprisen er rimeligst. Hvis du for eksempel har en elbil, kan du bruke funksjonen Smartlading i Tibber appen. Den beregner hvor lang tid det vil ta å fylle opp batteriet og planlegger slik at mest mulig av ladingen foregår i de timene hvor strømprisen er lavest. I dag har Tibber integrasjon mot 32 ulike bilmodeller og tilbyr smart lading som en plug & play-tjeneste rett i appen.

– Dette er hele poenget vårt; nemlig at du skal kunne koble på det utstyret allerede har og ikke behøver å gå til anskaffelse av nytt utstyr hvis du ikke vil. Ideen man hadde før om smarthus før er i ferd med å opphøre, nå snakker vi heller om å koble sammen mye forskjellig smart utstyr og styre alt fra ett sted. Vi snakker om enkeltstående utstyr fra en hvilken som helst produsent, ikke en serie produkter som du må kjøpe fra spesielle leverandører og som låser deg inne, understreker Aksnes.

Foto: privat

Smart styring er vanedannende

Terskelen for å ta i bruk Tibber er lav, og allerede fra dag én får du tilgang til analyser om hjemmet siden alle norske boliger dag har smart strømmåler. Den største gevinsten er imidlertid å ta i bruk smart varmestyring og la Tibber styre oppvarmingen via smarte panelovner eller radiatortermostater som er koblet til internett.

– Vi anbefaler alltid å starte enkelt og å starte med én ting. Gjerne ved å koble til det utstyret du allerede eier. Hvis du vil gjøre mer ut av det er mulighetene nærmest uendelige. Mange anskaffer en smarthusplattform som gjør det enklere å automatisere de fleste funksjonene i hele huset. Men vær forsiktig, for hvis du først har begynt å automatisere kan det være vanskelig å slutte å anskaffe seg nye ting. Dette kan rett og slett være vanedannende, smiler Aksnes.

Fakta om smarte norske hjem

– Neste år vil det finnes smart utstyr som gjør at du kan regulere strømmen på en eller annen måte i over 500 000 norske hjem.
– Vi eier cirka 250 000 elbiler.
– Over 100 000 hjem har panelovner som er koblet til internett.
– Et sted mellom 50 og 100 000 varmepumper kan styres med wifi.
– Alle norske hjem har smarte strømmålere.

Av Tom Backe

Next article